La săptămâni după eliberare, locuitorii din Kupiansk încearcă să supraviețuiască atacurilor cu rachetă
Situat la 50 de kilometri de granița cu Rusia, orașul ucrainean Kupiansk din nord-estul țării, a fost considerat un premiu pentru forțele rusești atunci când s-a predat în februarie, fără să se tragă vreun foc de armă.
Un grup de grafferi scriu pe zid „Kupiansk este Ucraina” în orașul eliberat pe 16 octombrie.
Cât timp a ocupat Kupiansk, Moscova a instituit un sistem educațional rusesc, a introdus pașapoarte și a tăiat liniile telefonice și canalele de televiziune ucrainene - izolând, practic, orașul.
Podul, clădirile administrative și străzile din Kupiansk au fost pictate în culorile tricolorului rusesc. Bannere uriașe pe care scria „Suntem o singură națiune cu Rusia” și „Regiunea Harkov este parte a Federației Ruse” fuseseră afișate pe clădirea primăriei.
Orașul a fost distrus în mare măsură după luptele intense care au dus la eliberarea sa, pe 9 septembrie.
Ce a mai rămas dintr-un magazin situat într-o piață din Kupiansk. Înainte de război, orașul avea o populație de 28 000 de locuitori. Acum, are doar 4000 de locuitori.
Un bărbat se uită la ruinele casei și mașinii sale.
Locuitorii orașului, dintre care unii s-au aflat pe statul de plată al rușilor în timpul ocupației, sunt acum supuși unui șir neîntrerupt de atacuri aeriene cu obuze și drone.
Un soldat și un artist stradal schimbă literele unui semn din rusă în ucraineană.
În ciuda bombardamentelor constante și a deteriorării condițiilor de trai, cetățenii din Kupiansk încearcă să ducă o viață normală, înfruntând, cu toate acestea, pericolul zi de zi.
Un alt soldat pictează o scenă tandră pe un perete plin de gloanțe și șrapnele.
Un bărbat și un băiat pictează cu sprayul un mesaj de mândrie națională: "Iubim Ucraina. Îl iubim pe Șevcenko".
Atacurile cu rachete și artilerie continuă, iar locuitorii din Kupiansk se confruntă cu un viitor sumbru. Ei se adăpostesc în subsoluri reci, fără apă curentă sau electricitate și sunt nevoiți să se bazeze pe ajutorul umanitar.
Un băiat se joacă printre ruinele casei bunicii lui.
O fetiță alături de bunica sa în fața casei lor, distrusă de bombardamente, pe 17 octombrie.