La un an de la proteste, kazahii comemorează victimele sângeroaselor tulburări

People gather to remember the victims of the unrest the year before in Almaty on January 5.

Zeci de activiști importanți din domeniul politic și al drepturilor omului s-au reunit pe 5 ianuarie în piața centrală a celui mai mare oraș din Kazahstan, Almatî, pentru a comemora victimele protestelor în masă de acum un an.

Protestele din 2022 au degenerat în violențe și s-au soldat cu cel puțin 238 de morți în întreaga țară, majoritatea în Almatî.

Aproximativ 50 de bărbați și femei s-au adunat lângă monumentul Independenței, unde s-au rugat la prima comemorare a tulburărilor. Ei au deplâns faptul că investigațiile privind acele evenimente sângeroase au durat prea mult timp, lăsând multe întrebări fără răspuns cu privire la protestele care au șocat națiunea din Asia Centrală.

Kazahstan. Reuniune funerară în memoria victimelor evenimentelor din ianuarie. Almatî, 5 ianuarie 2023

Activiștii au citit apoi o rezoluție prin care au cerut ca președintele Kasîm-Jomart Toqaev și predecesorul său, Nursultan Nazarbaev, să fie trași la răspundere pentru baia de sânge. De asemenea, aceștia au spus că Toqaev trebuie destituit. Kazahstanul, spun ei, trebuie să părăsească Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia.

Poliția a monitorizat mitingul, dar nu a intervenit. Cu toate acestea, corespondenții RFE/RL au raportat de la fața locului că accesul la internet a fost blocat în zonă.

Paralel cu acest miting, zeci de rude s-au adunat lângă un memorial al victimelor din ianuarie 2022, care a fost inaugurat pe 23 decembrie în Almatî.

### Vezi și... ### Putin despre tulburările din Kazahstan: „nu vom permite revoluții colorate”

Autoritățile locale, încercând, se pare, să prevină alte posibile mitinguri, au dus rapid rudele cu autobuzele la cele două moschei importante din oraș, unde s-a spus că vor avea loc servicii speciale de pomenire a victimelor.

Poliția a reținut cel puțin trei membri ai Partidului Democrat, partid de opoziție neînregistrat, care și-a anunțat cu o zi înainte planul de a organiza o adunare de masă în Almatî în onoarea victimelor.

Protestul pașnic, organizat în regiunea Manghistau din vestul țării anul trecut, pe 2 ianuarie din cauza creșterii prețului la carburanți a degenerat rapid într-o revoltă antiguvernamentală care a cuprins întreaga țară și s-au încheiat cu împușcături mortale la Almatî și în alte localități.

În timpul protestelor, autoritățile kazahe au blocat internetul și au restricționat operațiunile de telefonie mobilă timp de cinci zile.

Toqaev a acuzat activiștii pentru drepturile omului și jurnaliștii independenți din acea perioadă de „incitare" la proteste, care au dus la arestarea mai multor reporteri în orașe din întreaga țară. Toqaev a afirmat după proteste că „20 de mii de extremiști antrenați în tabere teroriste străine” ar fi atacat Almatî, însă nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul afirmației.

După ce revolta a căpătat proporții, Toqaev a cerut ajutorul CSTO. Tot atunci, el a declarat public că a ordonat forțelor de securitate „să tragă pentru a ucide fără avertisment”.

Autoritățile kazahe spun că 232 de persoane, inclusiv 19 ofițeri de poliție, au fost ucise în întreaga țară, iar șase persoane au fost torturate până la moarte în timp ce se aflau în arest. Grupurile pentru drepturile omului au cerut o anchetă internațională amănunțită a tulburărilor, care să furnizeze dovezi că printre cei uciși de forțele de ordine și de personalul militar s-au aflat și demonstranți pașnici și persoane care nu aveau nicio legătură cu protestele.

Oficialii kazahi au respins cererile declanșării unei anchete internaționale.

### Vezi și... ### Ion Sturza: Cererea de intervenție a trupelor străine în Kazahstan ar putea fi „o greșeală fatală a lui Tokaiev”