La vânătoarea iahturilor deținute de cei mai puternici oameni din Rusia

Iahtul SY A (Sailing Yacht A) deținut de oligarhul rus Andrei Melnicenko a fost confiscat de autoritățile italiene pe 11 martie. Se estimează că ar valora aproape 600 de milioane de dolari.
 
Consiliul European spune că Melnicenko este „implicat în sectoarele economice care oferă o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse, responsabil pentru anexarea Crimeii și destabilizarea Ucrainei”. Un purtător de cuvânt al lui Melnicenko a spus: „Vom contesta aceste sancțiuni nefondate și nejustificate. Suntem convinși că statul de drept și bunul simț vor prevala”.

Iahtul Dilbar, lung de 156 de metri, este estimat la 594 de milioane de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Deținută de miliardarul rus Alisher Usmanov, nava nu poate părăsi portul Hamburg. S-a relatat inițial că a fost sechestrată. Potrivit altor relatări, sancțiunile impuse Rusiei împiedică plata salariului pentru membrii echipajului, iar autoritățile germane nu au eliberat un document vamal care să permită plecarea iahtului.
 
Cu afaceri în minerit, mass-media și telecomunicații, Usmanov este considerat unui din apropiații lui Putin. Usmanov a difuzat o declarație pe 1 martie, în care a spus că sancțiunile se bazează pe „acuzații false și defăimătoare” care îi „afectează onoarea, demnitatea și reputația în afaceri”. „Voi folosi toate mijloacele legale pentru a-mi proteja onoarea și reputația”, a spus Usmanov.
 

Amore Vero ar fi deținut de Igor Secin, șeful companiei energetice de stat rus Rosneft. Nava a fost sechestrată lângă Marsilia la începutul lunii martie. Site-ul Superyacht Fan a estimat prețul lui Amore Vero la 120 de milioane de dolari.

Un al doilea iaht despre care se spune că ar fi deținut de Secin, un vechi asociat al lui Putin, a fost confiscat în Spania la jumătatea lunii martie. Se estimează că Semiluna are o valoare de 500-600 de milioane de dolari.

Estimată la 140 de milioane de dolari, Valerie, de 85 de metri, ar aparține lui Serghei Cemezov. Era în reparație în portul Barcelona când a fost confiscată.

Cemezov este șeful Rostec, un conglomerat de firme rusești de stat din domeniul apărării. El este considerat unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, cu legături care datează din zilele lor de muncă la KGB, în Germania de Est.

Axioma, care costă probabil 75 de milioane de dolari, este iahtul oligarhului rus Dmitri Pumpianski. A fost confiscat de autoritățile din Gibraltar.

Pumpianski este proprietarul și președintele producătorului de țevi de oțel TMK, un furnizor al concernului de stat Gazprom.

Cu o lungime de 65 de metri, Lady M, iaht despre care se spune că ar fi deținut de oligarhul rus Aleksei Mordașov, a fost confiscat de poliția italiană la începutul lunii martie.

Mordașov este considerat unul dintre cei mai bogați cetățeni ai Rusiei, cu o avere netă estimată la 21,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. El deține o treime din cel mai mare operator de turism din Europa, TUI. Are interese financiare la banca Rossia Bank, despre care autoritățile europene spun că este „banca personală” a demnitarilor ruși de rang înalt. Într-o declarație pentru agenția de presă de stat TASS, Mordașov a spus: „Nu am absolut nimic de-a face cu apariția tensiunii geopolitice actuale și nu înțeleg de ce UE mi-a impus sancțiuni”.

Super-iahtul Phi de 50 de milioane de dolari a fost confiscat de poliție la Canary Wharf din Londra. Este primul super-iaht asociat cu Rusia care a fost sechestrat în apele britanice.

Financial Times a scris că proprietar este Vitali Kocetkov, fondatorul Motiv Telecom, o companie de telefonie mobilă din regiunea munților Ural. Kocetkov nu era însă pe vreo listă de sancțiuni, așa încât publicația trage concluzia că iahtul putea aparține, în opinia autorităților britanice, altcuiva.
 

Iahtul Nord a fost achiziționat cu 500 de milioane de dolari în 2021 și se spune că ar fi, de asemenea, deținut de Aleksei Mordașov. Vasul nu a fost confiscat. Se pare că a părăsit Seychelles pe 12 martie și s-a considerat că se îndreaptă spre Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Nava Eclipse a miliardarului Roman Abramovici este unul dintre cele mai lungi iahturi private din lume, având 162 de metri. Estimată la 500 de milioane de dolari, Eclipse a scăpat de sechestrare, navigând spre portul turcesc Marmaris.

Abramovici are legături îndelungate cu Putin și și-a construit averea cu ajutorul unor persoane de la Kremlin.

Iahtul Lena de 40 de metri a fost confiscat de autoritățile italiene. Ar aparține miliardarului rus Gennadi Timcenko, un apropiat al lui Putin. Guvernul italian a stabilit valoarea navei la 55 de milioane de dolari.

Cu o avere estimată la 12,9 miliarde de dolari, Timcenko este fondatorul Volga Group, o firmă de investiții cu interese în domeniile energiei, transporturilor și construcțiilor.

Oponenții Kremlinului susțin că Scheherazade de 140 de metri și în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari ar aparține în secret chiar președintelui rus Vladimir Putin. Activiști anticorupție care lucrează pentru liderul întemnițat al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, spun că au identificat mai mulți membri ai echipajului drept ofițeri ai Serviciului Federal de Protecție (FSO) al Rusiei, care este responsabil pentru securitatea lui Putin. Acei membri ai echipajului au fost înlocuiți brusc după ce informațiile au fost dezvăluite. Căpitanul britanic al navei a negat că aceasta îi aparține lui Putin, dar autoritățile din Italia fac investigații, Scheherazade fiind ancorată în apele italiene. 

Iahturile opulente ale oligarhilor ruși navighează prin ape legale din ce în ce mai incerte, pe măsură ce autoritățile din lumea întreagă aplică sancțiuni gândite să pună presiune asupra persoanelor din cercul restrâns al președintelui Vladimir Putin.