La închiderea secțiilor, Tiraspolul nu anunță procentul prezenței la așa-numitele alegeri prezidențiale

Autoritatea electorală de la Tiraspol anunță că puțin peste 144 mii de locuitori ai regiunii transnistrene au participat la alegerile așa-zise prezidențiale care au avut loc duminică în regiunea separatistă a Republicii Moldova. Comisia electorală de la Tiraspol nu dă însă și procentul prezenței la votare.

Administrația separatistă vorbește de regulă despre faptul că ar avea cam 450 de mii de locuitori cu drept de vot pe teritoriul pe care îl controlează. În perioada de pregătire a acestui exercițiu electoral, experții au subliniat de mai multe ori interesul mic al locuitorilor regiunii față de aceste așa-zise alegeri și au subliniat că o prezență mică ar delegitima actuala administrație de la Tiraspol.

Presa din regiune a mediatizat masiv în toată perioada electorală și pe parcursul zilei de duminică declarațiile actualului lider, Vadim Krasnoselski, și practic nu a amintit de contracandidatul acestuia, Serghei Pânzari, un locuitor dintr-un sat din raionul Grigoriopol, considerat a fi unul formal. Rezultatul exercițiului electoral a fost clar din start și nimeni nu a pus la îndoială faptul că Vadim Krasnoselski va avea un nou mandat pentru următorii cinci ani în fruntea regiunii separatiste. Duminică în stânga Nistrului au fost deschise 255 de secții de votare.

### Vezi și... ### Larisa Kalik, despre „alegerile” transnistrene: „Toți cei cu care am vorbit le privesc cu ironie”

La precedentele alegeri, care au avut loc anul trecut și unde s-au ales membrii legislativului local, prezența la urne a fost de 27 la sută. Niciun reprezentant al opoziției nu a intrat în Legislativul „ales” la sfârșitul anului trecut. Astfel încât holdingul Sheriff, care controlează toate fluxurile de afaceri din regiune, deține în prezent și toată puterea politică.

Exercițiul electoral este considerat ilegal de autoritățile de la Chişinău...

Așa-zisele alegeri prezidențiale din regiune au loc pe fundalul unor persecuții fără precedent împotriva reprezentanților opoziției și a vocilor critice, cu arestarea și deschiderea unor dosare penale pe numele celor care critică regimul de la Tiraspol, fie chiar și în postări pe rețelele de socializare.

Exercițiul electoral este considerat ilegal de autoritățile de la Chişinău, care au cerut partenerilor internaționali să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor „alegeri”.

„Asemenea acțiuni vor fi considerate drept sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și ar putea avea un impact contraproductiv asupra procesului de reglementare transnistreană”, se spune într-o declarație difuzată de Biroul de reintegrare de la Chişinău.

În pofida acestor avertismente ale Chişinăului, Federația Rusă a trimis pentru alegerile neconstituționale din stânga Nistrului o întreagă delegație formată din deputați din Duma de Stat și politologi ruși. Vladimir Sipiaghin, unul din deputații ruși veniți în Republica Moldova, a postat o fotografie în care este prezentă întreaga delegație alături de ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, și mai mulți deputați socialiști din Parlamentul de la Chișinău. Titlul postării este: „Vizită de lucru în Transnistria”, notează portalul Zona de Securitate. Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, a anunțat că s-a întâlnit și el cu delegația rusă.

### Vezi și... ### În regiunea transnistreană, „alegeri” cu un singur candidat, dar cu observatori din Federația Rusă

Un grup de locuitori ai regiunii transnistrene au semnat o petiție în susținerea democrației. Declarația, una fără precedent, semnalează îngrădirea dreptului de a alege și de a fi ales, în contextul alegerilor de duminică. Declarația contestă retragerea abuzivă a contracandidaților lui Vadim Krasnoselski și susține că acest așa-zis scrutin are rolul de a legitima „regimul criminal de la Tiraspol”.

Președinta Maia Sandu a sugerat într-o recentă conferință de presă că nu intenționează să se întâlnească nici pe viitor cu liderul administrației separatiste de la Tiraspol, așa cum nu a făcut-o nici până acum.