Your browser doesn’t support HTML5
Camera Reprezentanților din Congresul american a aprobat joi noaptea reactivarea unei legi din al Doilea Război Mondial, așa-numita lege Lend-Lease (împrumut-închiriere), pentru a mări considerabil și rapid sprijinul militar pentru Ucraina, confruntată cu invazia neprovocată a Rusiei.
Legea dă administrației Biden o marjă de manevră mult mai mare, când vine vorba de echipamentul militar pe care îl trimite Ucrainei și de rapiditatea cu care poate decide ce ajutoare anume să trimită, nu numai Ucrainei, dar și țărilor NATO din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, devenite acum „țări din prima linie”, remarcă agenția Associated Press.
### Vezi și... ### Mark Milley: Ordinea globală e în pericol, dacă Rusia nu plătește pentru războiul din UcrainaLegea a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare, de 417 voturi „pentru” și doar 10 „împotrivă”, și urmează să fie promulgată de președintele Joe Biden.
„Cu sprijinul total al Congresului american, Ucraina va câștiga”, declara după vot Gregory Meeks, membru în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților.
Legea Lend-Lease inițială a fost aprobată de Congresul american în martie 1941 și îi dădea președintelui Roosevelt autoritatea practic nelimitată de a trimite ajutor militar (muniții, tancuri, avioane, camioane și alimente ) țărilor aliate care luptau împotriva Germaniei naziste, fără a încălca statutul de neutralitate pe care Statele Unite îl aveau în acel moment.
Legea preciza că ajutorul militar este acordat oricărei națiuni „considerată vitală pentru securitatea Statele Unite”.
Ironia istoriei este că, inițial, legea fusese gândită pentru Marea Britanie ca principal beneficiar. În câteva luni însă, programul Lend-Lease a fost extins pentru a include China și Uniunea Sovietică. Până la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, aproape 40 de țări au beneficiat de sprijin în baza acestui program. (Citește și: „Moldova în al Doilea Război Mondial” – un blog semnat de istoricul Igor Cașu)
### Vezi și... ### Serviciile americane de informații au ajutat Ucraina să reziste invaziei ruseștiUniunea Sovietică a profitat de această lege începând din 1941 până la sfârșitul războiului. Moscova a primit ajutoare militare în valoare de 180 de miliarde de dolari (la cursul actual), sprijin pentru ceea ce Stalin îi spunea președintelui Roosevelt ce este o „luptă enormă și dificilă împotriva inamicului comun: hitlerismul însetat de sânge.” Mai mult, ajutorul pentru URSS a fost al doilea cel mai mare, după cel oferit Marii Britanii. (Aici o listă cu toate ajutoarele americane pentru Armata Roșie)
Tot joi, președintele Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un ajutor suplimentar de urgență de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Banii sunt pentru apărare, asistență economică și umanitară, relatează New York Times. Pachetul este două ori mai mare decât acela de 13,6 miliarde de dolari aprobat deja de Congres luna trecută, iar asta ar putea sugera că administrația americană se așteaptă la un conflictul îndelungat în Ucraina, cu consecințe economice și politice globale serioase. O posibilitate invocată și de și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a declarat pentru BBC că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile.
Your browser doesn’t support HTML5
Proiectul de lege care prevedea reactivarea programului Land-Lease era în Congres din ianuarie și era gândit ca mijloc de a descuraja eventualele planuri belicoase ale președintelui Vladimir Putin.
La începutul lunii aprilie fusese adoptat tacit și fără nici o obiecție de Senatul american.
Obiecții a avut însă Moscova. Fără a menționa direct programul American Lend–Lease, Rusia și-a intensificat amenințările la adresa țărilor care sprijină Ucraina, mai ales militar. În ajunul votului din Camera Reprezentanților, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că țările care creează „amenințări strategice” la adresa Rusiei prin sprijinul acordat Ucrainei se vor confrunta cu un răspuns „fulger” și „pe măsură”. Iar joi dimineață, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat la o conferință de presă Occidentul că „tendința de a pompa arme, inclusiv arme grele în Ucraina, amenință securitatea continentului și provoacă instabilitate."
După votul din Camera Reprezentanților, președinta Camerei, democrata Nancy Pelosi, a rezumat astfel viziunea Congresului: războiul de astăzi din Ucraina este o confruntare între democrație și autocrație, iar „ucrainenii luptă pentru noi toți”.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | O jurnalistă de la Radio Svoboda ucisă în bombardamentele de la Kiev