După o serie de majorări de salarii și pensii anunțate de guvern înainte de alegeri, după o serie de promisiuni făcute de socialiștii apropiați președintelui Igor Dodon că vor mări salariul mediu la 600 de euro iar pensiile la 300, azi a venit și rândul opoziției pro-europene. PAS și Platforma DA, care s-au unit în blocul ACUM, au promis azi, când și-au făcut public programul economic, că, în caz de victorie la parlamentarele din februarie, vor crea condiții pentru mărirea salariului mediu pe economie până la 11 mii de lei. O dublare față de salariul actual, dar o promisiune mai puțin ambițioasă decât cea a socialiștilor.
Opoziţia crede că, economic, R. Moldova ar fi în pragul prăpastiei. Liderul PPDA, Andrei Năstase, spune că moldovenii sunt mult mai săraci decât cetăţenii altor state din cauza guvernărilor „hoaţe” de până acum, iar colegul său de partid, Alexandru Slusari, crede că întreprinderile mici şi mijlocii – altă parte motoare de dezvoltare economică - sunt la pământ.
Lidera PAS, Maia Sandu, a explicat în aceeaşi notă că în R. Moldova lipseşte clasa de mijloc pentru că, în timp ce şefii întreprinderilor şi agenţiilor de stat au salarii de 50 de mii de lei, fiecare al treilea salariat simplu nu primeşte mai mult de trei mii de lei, că investiţiile nu au cum să vină într-o ţară în care s-a furat un miliard din bănci, instituţiile statului nu sunt eficiente, iar statul de drept nu este garantat şi că e nevoie urgent de investiţii în educaţie, sănătate şi infrastructură.
Fostul ambasador moldovean la Washington, proaspăt aderat la blocul ACUM, Igor Munteanu, spune că sistemul de pensii e falimentar pentru că numărul pensionarilor a crescut cu 50 de mii, în timp ce cel al angajaţilor s-a redus cu o cincime şi că, în loc să crească veniturile pensionarilor, puterea tolerează flota de magazine sociale ale lui Ilan Şor, ce ar fi finanţate din „bani furaţi”.
„Ceea ce ne propunem noi şi ceea ce ne angajăm să facem pe perioada unui mandat este să creştem salariul mediu pe economie de la 6300 lei, cât este astăzi, la 11 mii de lei, asta înseamnă apropae să dublăm această sumă,”, a spus Maia Sandu.
„Obiectivul nostru e ca pensia minimă să depăşească minimul de existenţă, iar pe termen lung pensia media să reprezinte 42 de procente din salariul mediu pe economie, faţa de 20% cât este acum. Vom face asta prin revizuirea coşului minim de existenţă”, a adăugat Igor Munteanu.
În viziunea opoziţiei, lucrurile se pot redresa doar prin combaterea corupţiei mari, eficientizarea instituţiilor şi garantarea statului de drept. Ar mai fi nevoie de o concurenţă onestă şi lichidarea monopolurilor, asigurarea previzibilităţii în politicile fiscale şi vamale, facilitarea micului business, eliminarea salariilor în plic şi înlăturarea judecătorilor corupţi din sistemul judiciar.
Lansarea platformei electorale a blocului ACUM cu această pronunţată notă economică are loc după ce şi formaţiunile mari ale puterii, Partidul democrat de la guvernare şi cel socialist, loial preşedintelui Igor Dodon, şi-au concentrat şi ele programele electorale pe măsuri sau promisiuni sociale, extrem de plăcute auzului alegătorilor într-un stat cu un nivel de viaţă precar ca cel din R. Moldova. Democraţii, bunăoară, vor opera din 1 decembrie o serie de majorări de salarii şi pensii, ultimele anunţuri despre majorări pentru poştaşi fiind făcute de aceştia chiar cu o zi mai devreme, iar socialiştii au spus şi ei, în cadrul unui miting electoral de acum câteva săptămâni, că au de gând, în caz de victorie în alegeri, să majoreze salariul mediu la 600 de euro, iar pensiile la 300.
Astăzi, după ce cele două partide de opoziţie au stăruit pe elementul economic în ceea ce a părut a fi o lansare de platformă electorală, mediile apropiate guvernării au acuzat-o pe Maia Sandu de manipulare, imputându-i că face aceste propuneri după ce criticase ca fiind imposibile majorările anunţate de putere.