Situația Lavrei Pecersk din Kiev, unul dintre lăcașurile de rugăciune al Bisericii Ucrainene Ortodoxe – până în mai 2022 afiliată Bisericii Ortodoxe Ruse – rămâne tensionată, după ce autoritățile ucrainene le-au ordonat clericilor să evacueze mănăstirea.
Călugării au refuzat să părăsească locașul, iar miercuri, 29 martie, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov a asigurat că autoritățile nu vor recurge la forță.
Vorbind la televiziunea ucraineană, Oleksi Danilov a spus însă autoritățile se așteaptă ca prelații să părăsească mănăstirea în liniște și de bunăvoie.
„Dacă cineva crede că are dreptul să nu respecte legile țării, se înșeală profund... Legile Ucrainei trebuie respectate de toată lumea”, a spus Danilov. Autoritățile se așteaptă ca preoții să evacueze mănăstirea în liniște, a mai spus el.
Lavra Pecersk (Mănăstirea peșterilor sau a grotelor), ridicată în secolul al XI-lea și intrată în patrimoniul cultural UNESCO, este proprietatea guvernului ucrainean, iar agenția care o administrează a notificat Biserica Ucraineană Ortodoxă că reziliază contractul de închiriere pe 10 ani, cu începere din 29 martie.
În aceeași zi, mitropolitul Pavlo, unul din liderii clerului lavrei, a confirmat că preoții nu vor părăsi lăcașul și că la 30 martie va avea loc o nouă slujbă, exact în ziua în care ar trebui să înceapă evacuarea.
### Vezi și... ### Credincioșii, adunați la mănăstirea pro-rusă din Kiev amenințată cu evacuareaCreștinii ortodocși sunt majoritari în Ucraina, dar sunt dezbinați de-a lungul unor linii care se fac ecoul tensiunilor politice legate de apărarea independenței și orientării occidentale a țării pe fundalul încercărilor neîncetate ale Rusiei de a obține hegemonia spirituală și politică în regiune - adică acel concept numit uneori „Lumea Rusă”.
Ortodocșii ucraineni s-au separat în 2018 în două biserici cu denumiri aproape identice. În 2019, în ciuda opoziției Kremlinului, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU) a primit independență ecleziastică din partea Patriarhiei de la Constantinopol. Potrivit unui sondaj din 2020, citat de AP, 34% din ucraineni aparțin acestei biserici, în timp ce 14% se declară enoriași ai Bisericii Ucrainene Ortodoxe.
Kievul acuză Biserica Ucraineană Ortodoxă că își menține legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, care sprijină agresiunea rusă împotriva Ucrainei, declanșată în urmă cu peste un an.
### Vezi și... ### Cele două mari biserici ortodoxe din Ucraina luptă pentru „independență spirituală” și securitateBiserica Ucraineană Ortodoxă respinge aceste acuzații, reamintind că a rupt toate legăturile cu biserica de la Moscova în mai 2022, la trei luni de la invazie.
În noiembrie 2022, serviciile ucrainene de securitate au efectuat o serie de așa-numite operațiuni de „contrainformații” la Lavra Pecersk și la alte lăcașuri ale Bisericii Ucrainene Ortodoxe, ca parte a unei anchete despre posibile activități pro-ruse. Zeci de clerici au fost arestați sub acuzația de trădare și colaborare cu Rusia. Cu toate acestea, Biserica Ucraineană Ortodoxă spune că nu există dovezi care să susțină acuzațiile.
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov a argumentat miercuri că rezilierea contractului de închiriere a mănăstirii este în interesul securității naționale. „(...) din punct de vedere al securității noastre”, Biserica Ucraineană Ortodoxă nu-și mai poate continua activitatea „din interiorul Ucrainei”, a mai spus el.
### Vezi și... ### SBU: literatură pro-rusă, sume mari de bani și ruși „suspecți” la mai multe lăcașuri de cult ortodoxe din Ucraina