„Se pare că Bulgaria a promis Macedoniei (de Nord) să-și deschidă spațiul aerian”, a declarat Lavrov luni, citat de Interfax, adăugând că va merge la Skopje, dacă așa stau lucrurile. El a dat de înțeles că de la macedoneni știe de acordul bulgar.
Solicitate de presă, luni, autoritățile din Skopje nu au confirmat că Bulgaria ar fi promis așa ceva, iar Bulgaria nu a confirmat deocamdată declarația lui Lavrov.
Lavrov nu a vizitat nicio țară europeană de la invadarea Ucrainei de către trupele ruse în februarie 2022, cu excepția R. Belarus.
El a fost de atunci în Turcia, țară membră în NATO care nu aplică sancțiuni zborurilor rusești, și în Statele Unite, ca să participe la ședințe al Națiunilor Unite la sediul ONU din New York.
Luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat Europei Libere că dacă Bulgaria și-ar deschide temporar spațiul aerian pentru Lavrov, aceasta nu ar constitui o încălcare a sancțiunilor europene împotriva Rusiei.
### Vezi și... ### Lavrov, furibund față de Occident, la New York. Propunerea de reluare a acordului cerealelor, „nerealistă”Reuniunea Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va avea loc la Skopje în 30 noiembrie – 1 noiembrie. Printre miniștrii de externe care și-au confirmat participarea este și secretarul de stat SUA Antony Blinken.
Luni, Lavrov a spus că este gata - dacă merge la Skopje - să se întâlnească „cu toată lumea”, inclusiv cu „reprezentanții occidentali”.
Macedonia de Nord, țară din NATO și candidată la aderare la UE, a anunțat vinerea trecută că-și va deschide spațiul aerian pentru Lavrov în vedere reuniunii OSCE și că negociază o decizie similară din partea vecinelor sale Grecia sau Bulgaria.
Ministrul de Externe din Macedonia de Nord, Bujar Osmani, a respins criticile la adresa invitării lui Lavrov la Skopje, pe fondul invaziei rusești din Ucraina, cu argumentul că politicianul rus „nu vine la Skopje, ci la OSCE”.
El a mai spus că toate celelalte sancțiuni împotriva Rusiei în ce privește transportul aerian vor rămâne în vigoare, iar „fereastra de excepție” pentru delegația rusă va fi deschisă doar în zilele 29 nov.-1 dec.
Uniunea Europeană și-a închis spațiul aerian pentru ruși la câteva zile după invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022, iar câteva din țările candidate la aderare au făcut la fel.
Rusia se numără printre cele 57 de membre ale OSCE, iar Macedonia de Nord deține președinția rotativă a organizației.