Lavrov: Moscova este pregătită să discute cu SUA despre schimbul de deținuți

Viktor Bout, Paul Whelan, Brittney Griner

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat la 5 august că Moscova este pregătită să discute cu oficialii de la Washington despre schimburi de deținuți prin intermediul unui canal diplomatic existent.

Lavrov a vorbit la o zi după ce un tribunal rus a găsit-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner vinovată de trafic de droguri și a condamnat-o la nouă ani de închisoare, o pedeapsă care a stârnit furia coechipierilor și a sportivilor din întreaga lume și pe care președintele american Joe Biden a calificat-o drept „inacceptabilă”.

### Vezi și... ### Rusia: nouă ani închisoare pentru baschetbalista americană Brittney Griner

„Suntem pregătiți să discutăm acest subiect, dar pe căile de comunicare asupra cărora au convenit președinții [Vladimir] Putin și Biden", a declarat Lavrov într-o conferință de presă în marja unei reuniuni ASEAN din Cambodgia, la 5 august.

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au vorbit la telefon pe 29 iulie pentru a discuta o propunere de schimb, care, potrivit lui Blinken, îi implica pe Griner și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan.

Whelan, un director de securitate corporatistă, a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru acuzații de spionaj în 2020. El neagă acuzațiile.

Agențiile de presă care citează surse americane au declarat că rusul schimbat pentru cei doi ar fi traficantul de arme încarcerat Viktor Bout.

### Vezi și... ### Washingtonul face o „ofertă substanțială” Rusiei pentru eliberarea lui Paul Whelan și Brittney Griner