Lavrov: Încercarea de a impune regulile democrației occidentale în Afganistan a fost „cea mai mare greșeală”

Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov susține că eșecul Statelor Unite ale Americii în Afganistan a venit din faptul că americanii nu au ținut cont de tradițiile și valorile afganilor. El a precizat, totodată, că Rusia susține lansarea unui „dialog național” în Afganistan „cu participarea tuturor forțelor politice, etnice și confesionale” ale țării după victoria talibanilor.

Lavrov a apreciat ca fiind un semnal pozitiv din partea talibanilor faptul că aceștia au spus că vor să formeze un guvern alături de alte forțe politice.

„Este important să nu rămânem lipiți de criteriile pe care Statele Unite și NATO au încercat să le impună acolo timp de 20 de ani, dar să respectăm istoria, tradițiile și obiceiurile tuturor afganilor. Noi îl sprijinim pe fostul președinte Hamid Karzai să lanseze un astfel de dialog”, a declarat Lavrov, astăzi, la Kaliningrad. El a mai afirmat și că, în opinia sa, încercarea Occidentului de a impune regulile democrației occidentale în Afghanistan a fost „cea mai mare greșeală”.