Ea a spus că, după ce s-a schimbat legea, procedura prin care poate fi deschisă o instituție medicală privată „este echivalentă cu a unei afaceri de reparat papucii, cu singura diferență că trebuie să existe autorizația sanitară”.
„După înregistrarea la Agenția Servicii Publice, următorul pas este obținerea autorizației sanitare, atunci când medici din sănătatea publică verifică echipamentele, spațiile, ventilarea, aerisirea. După ce se eliberează această autorizație, Ministerul Sănătății trebuie să aprobe regulamentul de funcționare, fără de care instituția nu poate activa. După ce are regulamentul de funcționare, ea poate trece acreditarea”, a explicat Ala Nemerenco.
Potrivit ministrei, clinica Aidmed (firmă creată pe aceeași adresă juridică cu Repromed) a obținut autorizația sanitară pentru o serie de servicii pe care, în mod normal, un spital de 145 de metri pătrați, cu două paturi, nu ar putea să le ofere. În regulamentul de funcționare erau incluse și mai multe domenii: de la medicină de familie, urgențe, maternitate și pediatrie până la neurochirurgie, psihiatrie, chirurgie plastică sau genetică, pe care nu le acoperă „nici toate cele trei spitale republicane din Chișinău”, după cum spune ministra.
În martie 2023, Nemerenco a anulat regulamentul de funcționare atât al clinicii Repromed, cât și al Aidmed, cerând administrației să-și revadă actele. „Ne-a acționat în judecată. După un an, instituția continuă să activeze fără regulamente”, a spus ministra la emisiunea de la Jurnal TV.
„Aș întreba acești judecători: Ar vrea ei să se opereze într-un astfel de spital, cu două paturi și atâtea servicii?”, a adăugat Nemerenco.
- Te-ar putea interesa și: Operațiile de micșorare a stomacului, tot mai populare în R. Moldova. Când și de ce (nu) sunt recomandate
Fondat de două familii de medici, Repromed trece și printr-un conflict între acționari. Acum două zile, una dintre părți, care-l reprezintă pe profesorul Veaceslav Moșin, a declarat, la o conferință de presă, că actele permisive a activității clinicii „au fost obținute în mod fraudulos”. Printre altele, ei au spus că din comisia care a eliberat certificatul de acreditare a spitalului, în 2021, ar fi făcut parte și trei angajați ai Repromed, aflându-se astfel în conflict de interese.
Europa Liberă l-a contactat pentru o replică pe medicul Adrian Hotineanu, care reprezintă cealaltă parte a acționarilor, acesta ne-a trimis pe mail un pachet de acte, printre care un certificat de acreditare a spitalului Repromed, eliberat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în septembrie 2023 și al SRL Aidmed, eliberat de aceeași autoritate în august 2021.
Ulterior a revenit cu un mesaj în care a specificat că toate actele sunt și că spitalul (fără a preciza care dintre ele) activează pe 80 de paturi.
Hotineanu este și chirurgul care a operat-o, în luna mai, pe Valentina Lazari. Tânăra în vârstă de 29 de ani și-a micșorat stomacul pentru o slăbi, dar s-a simțit din ce în ce mai rău după intervenție și a murit pe 16 iulie.
Familia Valentinei, care a făcut public cazul, crede că ea a făcut o infecție postoperatorie, care s-a răspândit în tot organismul. Pe de altă parte, medicul Adrian Hotineanu susține că femeia s-ar fi intoxicat la piscină.
Ministerul Sănătății a instituit o comisie specială care să ancheteze cazul, între timp fiind așteptate și rezultatele expertizei medico-legale.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te