În Rusia intră în vigoare o versiune mai aspră a legii „agenților străini”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin

O lege rusă care extinde definiția așa-numiților „agenți străini” a intrat în vigoare, despre care grupurile de apărare a drepturilor spun că va facilita și mai mult statului să-și vizeze criticii interni, într-un moment în care Kremlinul reprimă disidența în legătură cu războiul său din Ucraina.

Noua lege, semnată de președintele Vladimir Putin în iulie, a intrat în vigoare de la 1 decembrie și le permite oficialilor să includă în registrul "agenților străini" pe oricine se află „sub influență străină”.

### Vezi și... ### Putin aprobă o lege mai dură privind „agenții străini”

De asemenea, noua lege extinde definiția „activităților politice” incluzând și o clauză vagă despre activitățile care „contravin intereselor naționale ale Federației Ruse”.

În versiunea anterioară a legii, procurorii trebuiau să demonstreze că o persoană acuzată ca „agent străin” primea asistență financiară sau materială din străinătate.

În ultimul deceniu, Rusia și-a folosit așa-numitele „legi privind agenții străini” pentru a eticheta și pedepsi criticii politicilor guvernamentale. De asemenea, acest pachet legislativ a fost tot mai mult de oficiali pentru a neutraliza societatea civilă și presa din Rusia mai ales de când Kremlinul a lansat invazia neprovocată a Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie.

Legea ca armă de represiune politică

Persoanele care sunt etichetate oficial ca agenți străini nu mai au acum voie să primească subvenții de stat pentru activități creative, să lucreze ca profesori, să organizeze evenimente publice sau să lucreze pentru organizații care distribuie informații.

Potrivit legii, cele patru registre existente ale agenților străini vor fi fuzionate, creându-se o nouă listă care va înregistra toate persoanele etichetate ca „agenți străini”.

Printre altele, această desemnare impune organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență străină și despre care guvernul susține că sunt angajate în activități politice să se înregistreze ca agenți străini”, să se identifice public ca atare și să se supună unui audit greoi.

De asemenea, trebuie să eticheteze orice conținut pe care îl produc cu un avertisment, în caz contrar fiind pasibile de amenzi penale. Criticii Kremlinului spun că denumirea de „agent străin” este, de asemenea, menită să stigmatizeze orice activitate civică independentă în Rusia.

### Vezi și... ### Legea „agenţilor străini” adoptată de Rusia încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului