Serviciul Fiscal anunță că recepționează declarațiile pe venit până pe 30 aprilie. 2 la sută din impozitul care ajunge în visteria statului poate fi direcționat unei organizații obștești sau culte religioase. Acest mecanism funcționează din 2017, suma totală a contribuțiilor fiind în descreștere anul trecut, din cauza pandemiei. Pentru că restricțiile sanitare sunt încă în vigoare, experții care monitorizează aplicarea legii cred că este nevoie de popularizarea direcționării online a celor 2 procente din impozitul pe venit. Cum ar putea entitățile să obțină adeziunea publicului?
Your browser doesn’t support HTML5
Plătitorii de taxe pot alege una din cele 942 de organizații căreia să-i direcționeze două procente din suma impozitului pe venit încasat de fisc. Pentru asta este necesar doar să indice în formularul declarației pe venit codul fiscal al organizației pe care o sprijină.
De la instituirea acestui mecanism, numărul entităților care contează pe susținerea cetățenilor pe această cale este în continuă creștere. Dar marea majoritate a organizațiilor se concentrează pe activități, fără să-și sporească vizibilitatea, spune Sorina Macrinici, directoare de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice.
Experta consideră că sunt două lucruri de care trebuie să țină cont entitățile beneficiare, să comunice eficient cu cetățenii și ulterior să fie transparenți în gestionarea fondurilor pe care le-au dobândit. Sorina Macrinici mai spune că în timp ce cheltuielile trebuie să fie, în mod obligatoriu, la vedere, numele donatorilor fac parte din informații confidențiale:
„Nimeni nu va putea afla dacă ei au organizat către o anumită organizație sau nu, deci informația asta este secretă, ea nu se divulgă. Serviciul Fiscal de Stat nu va spune nimănui, organizația doar va ști care este suma finală pe care o primesc și atât. Ei nu vor ști dacă o anumită persoană a direcționat sau nu. Așa că oamenii trebuie să știe că atunci când direcționează, ei o pot face oricui.”
Anul trecut, suma adunată în urma direcționării celor 2 procente din impozitul pe venit a fost de aproape 6 milioane de lei...
Circa 700 de mii i-au revenit Asociației Veteranilor și Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne, organizație care, de altfel, se menține pe prima poziție în lista beneficiarilor încă de la instituirea mecanismului.
Preşedintele asociației, colonelul în rezervă Alexei Armaş spune că și-a făcut efectul mobilizarea celor peste 12 mii de membri ai organizației:
„Unde scrim scrisori, unde ne adresăm. Și banii aceștia, noi pe fiecare caz avem dosar, unde se duc banii. Avem și secție financiară care controlează și noi dăm la oamenii care au nevoie. Știți, sunt mulți care au 80 de ani, 85, sunt mulți de la război. Sunt mulți afganezi, sunt șapte mii de polițiști, avem organizație, care au luptat în 1992, care nu are picior, care a avut intervenție chirurgicală, dăm la acei care au nevoie, la acei care nu au nevoie, noi nu le dăm.”
### Vezi și... ### Topul „2 la sută” din Republica Moldova la un an după aplicareÎn topul beneficiarilor urmează alte câteva asociații constituite pe lângă instituții de stat, lista continuând cu organizații specializate în mare parte pe servicii sociale și protecția drepturilor omului.
Anna Ceban, specialistă pe comunicare în cadrul Misiunii Sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei spune că deși s-ar părea că sumele adunate pe această cale nu sunt foarte mari, oricum se simte că cetățenii pun umărul:
„În mare parte, decizia către care proiect direcționăm fondurile, ține de o decizie a consiliului de administrație și astfel comunicăm publicului ce am făcut cu banii redirecționați în acel an. Să zicem, noi anul trecut am colectat în jur de 35 de mii de lei, și asta în prânzuri ar fi 700 de prânzuri calde. De exemplu, suma asta o împărțim la 180 de lei, care este o zi de siguranță pentru un cuplu mamă-copil în centru. 2 la sută e foarte puțin, chiar și dintr-un salariu destul de mare, dar puțin cu puțin acoperă o anumită nevoie.”
Chiar dacă direcționarea a 2 procente din impozitul pe venit nu reprezintă un efort financiar pentru contribuabil, experții recomandă numaidecât organizațiilor beneficiare să prezinte rapoarte despre utilizarea fondurilor obținute pe această cale. Mai ales că și Inspecția Financiară este împuternicită să opereze eventuale controale la acest capitol, doar că deocamdată astfel de verificări nu sunt practicate încă.