Legea de modificare a Codului Electoral trimisă la reexaminare | Moldovenii își vor putea converti permisele de conducere în cele spaniole

Maia Sandu votează la alegerile locale generale din municipiul Chișinău la 5 noiembrie 2023.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Moldova 1 scrie că președinta Maia Sandu a refuzat să promulge legea privind modificarea Codului Electoral votată de Parlament la sfârșitul anului trecut și a expediat-o spre reexaminare. Șefa statului nu este de acord cu prevederile privind stabilirea datei alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. În același timp, experții Promo-LEX spun că aceasta este o modificare tehnică, iar Asociația recomandă Parlamentului să-și revadă inițiativa privind posibilitatea desfășurării concomitente a referendumului republican și a alegerilor parlamentare sau prezidențiale.
  • La ședința de Guvern din 17 ianuarie, Dumitru Scurtu a fost numit în funcția de comandant al Inspectoratului General de Carabinieri. Postul era vacant de la sfârșitul anului 2022, când a demisionat Ștefan Pavlov. Candidatura lui Dumitru Scurtu a fost propusă de către ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Scurtu deține, din 2021, funcția de comandant-adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri, iar din 2022 a asigurat atribuțiile de serviciu ale comandatului general, informează Jurnal TV.
  • Ziarul de Gardă anunță că cetățenii moldoveni, care sunt stabiliți în Spania, își vor putea converti permisele de conducere. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat miercuri, 17 ianuarie, inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului între R. Moldova şi Spania privind recunoașterea reciprocă şi conversiunea permiselor naționale de conducere. În prezent, R. Moldova are încheiate trei acorduri similare cu Republica Turcia, Republica Lituania și Republica Italia, mai informează sursa citată.
  • Prim-ministrul Dorin Recean participă în perioada 16-18 ianuarie, la Forumul Economic Mondial de la Davos. Șeful executivului are planificate mai multe de întrevederi bilaterale cu șefi de guverne și de state, la care va promova agenda economică a Republicii Moldova, transmite IPN. Din componența delegației Republicii Moldova mai fac parte ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, și secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes sporit din partea internauților s-a bucurat un video promoțional al emisiunii „Femeile vorbesc” publicat de Jurnal TV. În clip este vorba despre o femeie din raionul Soroca care a fost abandonată de familie. Aceasta s-a căsătorit la o vârstă fragedă, a născut cinci copii, după care a trecut printr-un divorț.
  • Pe Instagram, a fost populară postarea jurnaliștilor de la Moldova.org despre un eseu publicat în revista OAMENI care se numește „Bravo, tăticu!”. Este vorba despre textul scris de Ileana Ciobanu. Aceasta a relatat despre relația complicată cu tatăl ei.