Prezentând proiectul de lege, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a respins ca fiind nefondate temerile pe care le-au exprimat unii deputați socialiști în legătură cu soarta monumentelor din perioada sovietică.
Prodan a spus că o discuție la acest subiect ar fi necesară, însă noua lege nu prevede sub nicio formă desființarea acestor monumente, ci doar extinde dreptul autorităților locale de a înființa monumente de for public.
Totuși, autoritățile locale vor putea lua decizii numai cu avizul pozitiv al Ministerului Culturii. Până acum, pentru înălțarea unor asemenea monumente la nivel local era nevoie de aprobarea Guvernului.
Potrivit proiectului, executivul va putea să ceară desființarea unui monument de for public, dacă acesta contravine ordinii publice sau bunelor moravuri. Prevederea a fost criticată de opoziția socialistă pe motiv că nu este suficient de clară și că ar putea deschide calea unor abuzuri.
- Te-ar putea interesa și: Autoritățile locale vor avea dreptul să înființeze monumente de for public
Atribuirea statutului de protecție națională unui monument va rămâne în competența Parlamentului. Agenția de Inspectare a Monumentelor va asigura respectarea legislației în domeniul ocrotirii monumentelor de for public, mai prevede proiectul de lege.
Potrivit unei note informative a guvernului, monumentele de for public reprezintă bunuri imobile opere de artă plastică monumentală. Este vorba despre compoziții spațial-volumetrice ca statui, busturi, plăci comemorative cu relief sculptural, troițe și cruci, împreuna cu terenul delimitat pentru ele, având caracter decorativ, comemorativ sau religios. De obicei, acestea sunt amplasate în spații publice, pe terenuri aflate în domeniul public al statului ori al unităților administrativ-teritoriale.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te