Legislatorii ruși au aprobat o lege care interzice „propaganda” LGBTQ

Manifestație pentru drepturile LGBT la St. Petersburg, 2013.

Duma de stat de la Moscova a adoptat joi în lectură finală o lege care interzice toate formele de „propagandă” LGBTQ, relatează agenția Reuters.

Legea adoptată interzice orice menționare a ceea ce autoritățile ruse numesc „propagandă” gay în media, cinema, cărți și reclame. Legislația mai interzice „pedofilia și schimbarea de sex”.

O influență întunecată a Statelor Unite și a țărilor europene?

Organizațiile care militează pentru toleranță, diversitate și respectarea drepturilor omului spun că dacă e aprobată și de camera superioară a Parlamentului rus, Consiliul Federației, și apoi promulgată de președintele Vladimir Putin, această lege va interzice practic orice promovare publică a persoanelor LGBTQ din Rusia.

În această țară există deja o lege care interzice „propaganda” relațiilor LGBTQ direcționată către minori. Noua lege lărgește spectrul și la adulți.

### Vezi și... ### Piesă de teatru pentru copii acuzată de pretinsă propagandă LGBT, anulată la Novosibirsk

„Orice propagandă a relațiilor ne-tradiționale va avea consecințe. Această lege ne va proteja copii și viitorul țării noastre de influența întunecată a Statelor Unite și a țărilor europene”, a spus pe rețelele de socializare președintele Dumei de stat Viaceslav Volodin.

Autoritățile ruse au încercat tot timpul să prezinte relațiile LGBTQ drept un produs periculos al influenței occidentale, iar retorica Moscovei s-a înăsprit pe măsură ce ciocnirea sa cu Occidentul se intensifică din cauza războiului pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina.

Vladimir Putin = o antiteză la valorile liberale occidentale

În opinia Dilei Gafurova, șefa asociației Sfera, care militează pentru respectarea drepturilor comunității LGBTQ, „cel mai neliniștitor este că statul susține că persoanele LGBTQ+ sunt o invenție occidentală”. Ea avertizează asupra posibilelor efecte ale „demonizării unui întreg grup”.

Legea adoptată de Duma de stat prevede amenzi usturătoare, de până la 10 milioane de ruble (165.400 de dolari) pentru cei care ignoră interdicțiile, iar autorităților li se dă dreptul dă blocheze paginile de internet care publică informații interzise.

### Vezi și... ### Putin acuză Occidentul că vrea să „domine” lumea

Potrivit site-ului Dumei de stat, noua legislație interzice și „vânzarea de bunuri (inclusiv străine), care conțin informație interzisă”.

Ani de zile la rând, continuă agenția Reuters, președintele rus Vladimir Putin s-a prezentat pe sine drept o antiteză la valorile liberale occidentale, iar această retorică a fost întărită odată cu trimiterea de trupe rusești în Ucraina pe 24 februarie, izolând și mai mult Moscova pe plan internațional și sporind reprimarea opoziției pe plan intern.

„E imposibil să ne ia vocea”

Producătorii de filme și editorii de carte din Rusia și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această lege, spunând că ar putea duce la interzicerea unor clasici ai Rusiei, cum ar fi romanul „Lolita” de Vladimir Nabokov.

Duma a spus că „filmele care promovează astfel de relații nu vor primi certificat de distribuție, iar legislatorii au spus că lege ade interzicere a așa-numitei propagande LGBTQ este necesară în contextul ofensivei Rusiei în Ucraina

### Vezi și... ### Festival LGBTQ la Berlin: „Uniți în iubire!”

Putin, care a împlinit 70 de ani anul acesta, și și-a petrecut timpul petrecut la Kremlin (22 de ani!) promovând ceea ce el susține că sunt „valorile tradiționale”, s-a pronunțat în septembrie împotriva căsătoriilor între persoane de același sex.

Activista Dila Gafurova le-a cerut autorităților ruse să nu utilizeze comunitatea LGBTQ „ca pe un instrument de confruntare ideologică

„Doar existăm, nu e nimic în neregulă cu noi și nu e nimic care să fie trecut sub tăcere. E imposibil să ne ia vocea”, mai spune șefa efa asociației Sfera, care militează pentru respectarea drepturilor comunității LGBTQ din Rusia, citată de agenția Reuters.