Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.
Ştirile presei moldovene
- Primăria Chișinău a informat că, de la 1 iulie 2022, intră în vigoare tariful nou pentru călătoriile în transportul public, chiar dacă decizia Consiliului Municipal Chișinău care a permis majorarea prețului biletului la 6 lei per călătorie a fost atacată în justiție, relatează portalul Newsmaker. Pe 30 iunie, Curtea Apel Chișinău a refuzat să examineze cererea Cancelariei de Stat de a suspenda decizia de majorare a tarifului, așa încât aceasta intră în vigoare. Litigiul poate ajunge însă la Curtea Supremă.
- Prețul mediu al curentului pe care-l vor achiziționa rețelele electrice moldovene în lunile iulie și august va rămâne neschimbat, de 65,03 dolari per MWh, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. El a explicat că 70% din necesar vor fi achiziționate în continuare de la Centrala Cuciurgan, iar altele 30% - de la firma ucraineană de stat AtomEnergo. Ziarul de Gardă care-l citează pe Spînu, reamintește că tarifele la curentul electric pentru consumatorii casnici s-au majorat ultima dată la 8 iunie.
- Portalul postului TV8 relatează că firma moldoveană Horus Energy a câștigat în mod repetat contractul pentru modernizarea centralei Termoelectrica din Chișinău. Dar a renunțat la parteneriatul cu firma rusească Power Machines/Silovîie Mașinî și spune că va realiza lucrările de una singură. În aprilie, guvernul a anulat rezultatul licitației câștigate de Horus, când s-a aflat că partenera sa din Rusia se află pe lista entităților supuse sancțiunilor occidentale. TV8 relatează că noul contract cu Horus a fost deja semnat, chiar dacă înțelegerea este contestată de o firmă româno-americană concurentă.
- Uniunea Europeană a alocat pe 30 iunie ajutoare de 40 de milioane de euro în sprijinul forțelor armate ale Republicii Moldova. Portalul Pro TV Chișinău preia un comunicat al Consiliului European în care se spune că este o măsură în cadrul Instrumentului European pentru Pace. Intenția acordării ajutoarelor a fost anunțată în timpul vizitei din 4 mai la Chișinău a președintelui Consiliului European, Charles Michel, iar autoritățile moldovene au spus atunci că nu se referă la achiziția de arme letale.
- Președinta Comisiei parlamentare jpentru justiție, deputata PAS Olesea Stamate, a apărat prelungirea cu încă 45 de zile a stării de urgență, spunând că autoritățile trebuie să poată lua decizii rapid în contextul războiul din Ucraina. Prelungirea stării de urgență adoptată săptămâna trecută de Parlament a fost contestată la Curtea Constituțională de opoziția socialistă, pe 29 iunie. Într-o declarație la postul Jurnal TV, Stamate a spus că posibilitatea luării unor decizii rapide e necesară pentru a răspunde unor crize ca aceea a refugiaților. Opoziția a spus că puterea s-ar folosi de starea de urgență pentru a ocoli Parlamentul.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- O știre postată de portalul Jurnal.md despre revenirea acasă a unui moldovean care ar fi fost rănit pe front în Ucraina, unde ar fi luptat de partea forțelor ucrainene, a devenit virală pe Facebook, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. A mai suscitat un mare interes pe Facebook știrea Ziarului de Gardă despre acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană prin care este liberalizat transportul de mărfuri.
- Pe Instagram-ul moldovean,este virală o postare a Europei Libere despre abandonarea Insulei Șerpilor de către forțele ruse, în ceea ce observatorii scenei politice internaționale spun că ar fi o victorie majoră pentru Ucraina.