„Leonardo este italian, el a murit doar în Franța”, declara critic la adresa comemorărilor din Franța, secretara de stat la cultură de la Roma, Lucia Borgonzi, în noiembrie trecut. Dacă faptul nu este, evident, o temă majoră în relațiile italo-franceze, intervenția înaltei funcționare membră a partidului populist astăzi la putere în Italia, ca și unele similare ale altor politicieni italieni, indică în ce măsură Leonardo da Vinci, celebrul geniu al Renașterii – care s-a stins din viață exact în urmă cu 500 de ani, la 2 mai 1519 – este utilizat pe plan politic.
Your browser doesn’t support HTML5
Este adevărat că Leonardo da Vinci a murit în castelul pe care i-l pusese la dispoziție protectorul său François I, la Clos-Lucé, în 1515, cînd l-a adus din Italia, imediat după victoria lui la Marignano, în apropiere de Milano, unde învinsese trupele confederației elvețiene și obținuse controlul asupra orașului Milano și a Lombardiei.
Celebrarea, al cărei program detaliat a fost prezentat azi în Le Figaro, s-a desfășurat la castelul Amboise en Indre-et-Loire, unde președintele Italiei, Sergio Mattarella a fost primit de omologul său francez Emmanuel Macron și unde cei doi lideri s-au recules la mormîntul lui Leonardo da Vinci, aflat în capela castelului. Înainte de a pleca spre Clos-Lucé, ceremonialul a inclus o vizită rapidă a castelului cu o oprire în fața tabloului pictat în 1781 de François-Guillaume Ménageot, Moartea lui Leonardo da Vinci, aflat în camera regală.
Reședința lui Leonardo da Vinci, Clos-Lucé, - astăzi un muzeu dedicat artistului, cu un parc în care sînt prezentate modele ale invențiilor sale - se află la doar cîteva sute de metri de castelul Amboise. Acolo, delegațiile italiană și franceză au luat masa de prînz, iar apoi au asistat la prezentarea a 50 de proiecte, selectate din programul intitulat „Viva Leonardo da Vinci”, care a regrupat cinci sute de evenimente organizate în regiune, în ideea comemorării artistului.
Următoarea ceremonie s-a desfășurat la circa 50 de km depărtare, în probabil cel mai cunoscut castel de pe Valea Loirei, la Chambord, la al cărui proiect de construcție ar fi colaborat și Leonardo da Vinci. La Chambord, cei doi președinți au avut în program o întîlnire încărcată de simbolism, cu 500 de tineri francezi și italieni, care participă anul acesta la ateliere tematice conduse de personalități cunoscute: cel de arhitectură de arhitectul Renzo Piano (autorul Centrului Pompidou), cel de literatură de scritorul Alessandro Baricco, cel de fizică și științe de Fabiola Gianotti și Gabriel Chardin, toate menite să aducă un omagiu influenței pe care Leonardo da Vinci a avut-o asupra spațiului științific și artistic al timpului său și în posteritate.
Cum subliniază observatorii politici, ansamblul evenimentelor de astăzi contrastează cu atmosfera relativ tensionată din ultimele luni, marcată de ieșirile acide ale Luciei Borgonzi, din Liga Nordului, secretar de stat la cultură, despre „Franța care nu poate avea totul” și despre organizarea marii expoziții ce se va deschide în octombrie și care, după spusele aceleași funcționare „ar plasa Italia în marginea unui eveniment cultural major”.
Și aceasta cu atît mai mult cu cît, tot astăzi, la Roma, la Accademia dei Lincei urma să se anunțe programul italian al anului Leonardo da Vinci, într-o ceremonie de mai mică anvergură. Site-ul Accademieinu l-a publicat însă, pînă la ora acestei relatări. Expoziția de la Roma, ce va fi deschisă pînă în iunie și va expune 200 de piese, desene rar prezentate publicului, manuscrise, extrase din Codex Atlanticus, replici după proiectele artistului, se intitulează „Știința înaintea științei” și este consacrată geniului științific al lui Leonardo.
Ceea ce unii observatori au denumit „războiul italo-francez” urmărea renegocierea acordului de împrumut al principalelor tablouri din Italia ale lui Leonardo da Vinci, cinci la număr, dintr-un total de opere, ce s-ar ridica după opiniile specialiștilor la între 14 și 17 lucrări.
Între ele acordul prevedea împrumutarea Botezului lui Christ, realizat de Verocchio, cu un înger pictat de Leonardo, și aflat astăzi în sala specială inaugurată în 2018 la Uffizi, la Florența, și Sf. Jerome, aflat în Muzeul Vaticanului. Expoziția de la Luvru, care, tocmai s-a anunțat, va putea fi vizitată numai pe baza înscrierii în avans online, va constitui punctul culminant al celebrării lui Leonardo da Vinci, fiind consacrată tablourilor geniului renascentist, născut în Toscana.