Letonia a demolat, în Riga, un monument sovietic dedicat Armatei Roșii

Letonia a dărâmat un impunător monument din epoca sovietică, situat în centrul orașului Riga. Obeliscul marca victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste.

Este cea mai recentă demolare a unui astfel de monument în Europa de Est pe fondul ostilității crescânde față de Rusia și a invaziei acesteia în Ucraina.

Muncitorii au dărâmat obeliscul de 80 de metri înălțime pe 25 august. Monumentul s-a prăbușit într-un lac din apropiere, stârnind aplauzele și uralele spectatorilor.

Ridicat în 1985, monumentul a fost dedicat victoriei sovietice asupra Germaniei naziste, care a ocupat statele baltice în Al Doilea Război Mondial. Dar pentru mulți letoni, acesta obelisc era o amintire dureroasă a deceniilor de ocupație opresivă a Uniunii Sovietice, care s-a încheiat în 1991, când Letonia și-a declarat independența.

Parlamentul leton a votat pentru aprobarea demolării monumentului din Parcul Victoriei în luna mai, la aproximativ trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina, readucând în memoria întregii Europe Centrale și de Est amintirea sângeroaselor și represivelor regimuri comuniste impuse de sovietici. Etnicii ruși reprezintă aproximativ 25 la sută din populația Letoniei.

Deocamdată Moscova nu a avut nicio reacție la demolarea monumentului. În trecut, oficialii ruși au reacționat cu furie la orice sugestie de demolare a acestuia sau a altor monumente similare. În 2007, atunci când Estonia a îndepărtat un monument similar din centrul Tallinnului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, orașul a fost zguduit de revolte violente, iar țara a suferit un atac cibernetic masiv care a fost ulterior pus pe seama hackerilor ruși.

Cu o zi mai devreme, pe 24 august, muncitorii din orașul Brzeg, din sud-vestul Poloniei, au început demolarea unui memorial de război sovietic, al 24-lea monument demolat în Polonia din martie. Săptămâna trecută, guvernul Estoniei a început, de asemenea, să îndepărteze un monument sovietic din Al Doilea Război Mondial dintr-un oraș aflat în apropierea graniței cu Rusia.