Letonia, prima țară europeană care revine la lockdown. Rusia alege „săptămâna de vacanță”

Letonia: Măsuri anti-COVID tot mai stricte

Letonia, între timp, este prima țară europeană care de astăzi, 21 octombrie, reimpune un lockdown temporar până pe 15 noiembrie. În Letonia, numărul de noi cazuri a crescut cu 49%, informează Reuters iar spitalele nu mai fac față. Încă din 11 octombrie, Letonia impusese o serie de restricții severe dar mai ales utilizarea certificatului Covid în toate locurile publice.

Letonia are o rată de vaccinare de 54% a populației adulte.

În Rusia, care se confruntă și ea cu o explozie de noi cazuri de Covid și decese, președintele Vladimir Putin a anunțat o săptămână de vacanță începând cu 30 octombrie. Autoritățile au ezitat tot timpul să impună un lockdown real, de teamă să închidă economie, așa că se recurge la aceasta soluție mai vaga de compromis : săptămâna de vacanță pentru toate domeniile ne-esențiale, aleasă în așa fel încât să include și patru zile oricum libere, fiind sărbători legale. Dar președintele Putin a declarant că la nevoie, săptămâna va putea fi extinsă peste 7 noiembrie.

Rusia a raportat joi un nou record de 1.036 de decese legate de coronavirus în ultimele 24 de ore, precum și 36.339 de infecții noi.

Numai 45 de milioane de ruși, dintr-o populație de peste 145 de milioane s-au vaccinat anti-Covid, deși au la dispoziție atât vaccinul Sputnik V – primul din lume omologat la nivel național încă din august anul trecut – cât și varianta Sputnik Light, care contră dintr-o singură doză. Rata scăzută de vaccinare este pusă de experți pe seama unei neîncrederii înrădăcinate în autorități și strategia acestora de a combate pandemia.

Vaccinul Sputnik V nu este încă omologat de Organizația MOndială a Sănătății sau de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

### Vezi și... ### Moscova extinde obligativitatea vaccinării anti-Covid

La Moscova sunt déjà în vigoare restricții sanitare speciale, capitala fiind unul din centrele pandemiei. Între altele, primatul Serghei Sobianin a decis că persoane peste 60+ nevaccinate trebuie să stea acasă următoarele patru luni dar a promis și un premiu de aproape 140 de dolari celor care se vor vaccina anti-Covid. Numai o treime din populație de peste 65 de ani din Moscova este vaccinată, sub media orașului.

Rusia are cu peste 225 de mii de decese legate de Covid de la începutul pandemiei, una din cele mai ridicăti rate a mprtalității din lume și se poate ca cifrele să fie mult mai ridicate.