Letonia reintroduce serviciul militar obligatoriu

Soldați ai armatei letone au puști împodobite cu steagul național al Letoniei în timpul paradei militare cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței în Riga

Pe fondul războiului declanșat de ruși împotriva Ucrainei, Letonia se pregătește să reintroducă serviciul militar obligatoriu.

Parlamentul de la Riga a adoptat miercuri, 5 aprilie, schimbările legislative în baza cărora serviciul militar va fi reintrodus treptat în Letonia începând de la mijlocul anului curent, urmând ca în 2024 să devină obligatoriu.

„De la atacul brutal pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, trăim într-o nouă realitate geopolitică... Serviciul de apărare a statului este răspunsul nostru la noua amenințare geopolitică”, le-a spus deputaților înaintea votului ministra apărării, Ināra Mūrniece.

Ea a mai spus că „din experiența Ucrainei este limpede că fără o societate stabilă și pregătită nu este posibil să te confrunți cu agresorul”.

În secolul trecut, Letonia a fost ocupată militar de Germania hitleristă și de Uniunea Sovietică vreme de peste 50 de ani, începând din 1940. Armata Roșie a părăsit țara în 1994, la trei ani după ce Letonia și-a proclamat independența.

Profesionalizare temporară?

Letonia, ca și multe alte țări din fostul lagăr comunist, a abolit serviciul militar obligatoriu în anii tranziției. Din 2007, armata națională a țării baltice membră în NATO și UE este alcătuită din militari de carieră ajutați de voluntarii Gărzii Naționale, care se pun la dispoziția infanteriei, cu program redus, la sfârșiturile de săptămână.

Vor face serviciu militar cu durata de un an bărbații cu vârste între 18 și 27 de ani

Țara cu ceva mai puțin de două milioane de locuitori, învecinată cu Rusia și Belarus, are în prezent doar 7500 de soldați activi și membri ai Gărzii Naționale. Pe teritoriul Letoniei sunt staționați de asemenea 1500 de militari NATO. În baza noii legislații letone, vor fi obligați la serviciu militar cu durata de un an bărbații cu vârste între 18 și 27 de ani. Femeile vor putea face serviciul militar în mod voluntar, vreme de 11 luni. Va exista un serviciu necombatant alternativ pentru cei ineligibili din motive de sănătate sau de conștiință.

Măsura mai trebuie aprobată de președintele leton.

Serviciul militar în Europa

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu este subiect de discuție și în alte țări europene cu armate profesioniste.

În Germania, ministrul apărării, Boris Pistorius, a spus în februarie, la un an de la invadarea Ucrainei de către ruși că abolirea serviciului obligatoriu în Germania, în 2011, a fost „o greșeală”.

Potrivit Deutsche Welle, în ultima decadă armata germană, Bundeswehr, s-a restrâns de la 317.000 de soldați la 183.000. Deocamdată, însă, poziția oficială a ministerului apărării de la Berlin este păstrarea actualului statut, profesionist, al armatei.

O dezbatere similară a avut loc în Polonia, dar autoritățile de la Varșovia au decis să abandoneze ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

Dintre membrii europeni ai NATO, doar Danemarca, Estonia, Grecia și Finlanda (primită în alianță la 4 aprilie 2023) au în prezent serviciu militar obligatoriu.

Suedia, care a făcut cerere de aderare la NATO, dar mai trebuie să aștepte din cauza obiecțiilor Ungariei și Turciei, a reactivat serviciul militar obligatoriu în 2017, după șapte ani de suspendare, invocând amenințări sporite la adresa securității naționale.

Serviciul militar este de asemenea obligatoriu în două țări europene neutre care nu caută să adere la NATO: Elveția și Austria.

### Vezi și... ### „Vor trimite armata în Ucraina” | Bulgaria și zvonurile privind mobilizarea