Licențierea provizorie a importurilor de cereale și oleaginoase, aprobată de Parlament

Legea ar urma să protejeze fermierii locali de cereale și oleaginoase de efectele negative ale războiului din Ucraina, potrivit autorilor documentului.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege care introduce licențierea provizorie pentru importul de cereale și oleaginoase. Aceste prevederi vor fi valabile până pe 31 decembrie 2024, cu posibilitatea de extindere pentru încă 12 luni, la propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Importul de produse precum grâul, porumbul și floarea-soarelui, altele decât cele destinate însămânțării, va fi permis doar pe baza unei licențe eliberate gratuit de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Titularii licențelor de import nu vor avea dreptul să comercializeze sau să exporte mărfurile importate.

Scopul principal al acestui proiect de lege este de a proteja fermierii locali de efectele negative ale războiului din Ucraina, care le-ar putea împiedica să își valorifice produsele la prețuri competitive, a declarat deputatul Alexandru Trubca, inițiatorul acestei măsuri.

Legea va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Mecanismul de acordare a licențelor pentru importurile de grâu, porumb și floarea soarelui, în special din Ucraina, a fost introdus în octombrie 2023, tot sub presiunea protestelor în masă ale fermierilor.

Datele Serviciului Vamal arată că începând cu 26 iunie, când a expirat perioada de licențiere obligatorie a importului de cereale, în R. Moldova au fost importate 22 de tone de floarea soarelui, cantitate care actualmente nu are un impact negativ asupra pieței interne, susțin autoritățile.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te