Licitația spațiilor comerciale de la aeroport, anulată | ANRE va revizui tarifele la gazele naturale

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • tv8.md scrie că licitația pentru spațiile comerciale din cadrul Aeroportului de la Chișinău a fost anulată, după ce la ea au participat doar două companii: Le Bridge și Lagardere. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, va fi inițiată o nouă licitație. Termenul de depunere a ofertelor a expirat luni, 19 februarie, la ora 15:00. Potrivit ministrului Infrastructurii, depunerea ofertelor de către doar două companii nu asigură o concurență eficientă.
  • Premiul „Timișoara pentru Valori Europene” va fi donat organizației fondate de Ludmila Adamciuc - Prietena mea, anunță președinta Maia Sandu într-o postare pe Facebook, transmite Radio Chișinău. „Asociația Obștească „Prietena Mea” are misiunea de a crește gradul de acceptare a dizabilităților prin informare, sensibilizare și abilitare atât a părinților copiilor cu nevoi speciale, cât și a societății. „Prietena Mea” este vocea copiilor cu sindromul Down și promovează incluziunea lor, ca ei să trăiască în familii și comunități armonioase. Pe 13 ianuarie, Maia Sandu a primit din partea municipalității timișorene premiul „Timișoara pentru valori europene”, în valoare de 30 000 de euro
  • Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina miercuri demersul SA „Moldovagaz” cu privire la revizuirea tarifului de furnizare a gazelor naturale, transmite IPN. Potrivit proiectului publicat de ANRE, în cazul rețelelor de presiune joasă, la care sunt conectați toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici, se propune un tarif de 16 078 lei pentru o mie de metri cubi, comparativ cu 16 062 de lei, cât a solicitat furnizorul. În prezent acest tarif constituie 18 lei. La punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă urmează să fie stabilit un tarif de 10 955 de lei pentru o mie de metri cubi, iar în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune, ANRE propune tarife în mărime de 12 091 de lei pentru o mie de metri cubi, în comparație cu 12 084 de lei – tarif solicitat de „Moldovagaz”.
  • Newsmaker.md scrie că Vadim Krasnoselski a convocat congresul „deputaților de toate nivelurile” pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Informația a fost raportată pe 19 februarie de serviciul de presă al liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene. Într-o reacție pentru sursa citată, Biroul pentru politici de reintegrare a declarat că obiectivul autorităților constituționale ale Republicii Moldova este să restabilească plenar spațiul socio-economic unic dintre cele două maluri ale Nistrului. Așa-zisul „Consiliu Suprem” din regiunea transnistreană va stabili în următoarele zile data, locul și ordinea de zi a congresului.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populară postarea Europei Libere despre faptul că anchetatorii ruși refuză să predea trupul opozantului rus Alexei Navalnîi, invocând necesitatea de a stabili cauza oficială a morții acestuia. Recent, ei au anunțat că au prelungit perioada de investigații. Potrivit purtătoarei de cuvânt a echipei opozantului rus, Kira Iarmîș, autoritățile ruse refuză să spună cât vor mai dura aceste investigații și de ce au fost prelungite. Ea a mai relatat că atât avocaților, cât și mamei sale, le-a fost interzis accesul în Spitalul Clinic al regiunii Salehard, unde se presupune că ar fi trupul lui Navalnîi, scrie Reuters.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților un reportaj Moldova 1 despre suma de 30 de mii de euro pe care a încasat-o Valeriu Mircea după ce a cucerit centura de campion mondial în promoţia de arte marţiale mixte, KSW sau "Konfrontacja Sztuk Walki", una dintre cele mai prestigioase din Europa. În cadrul Galei "KSW-91", desfășurată în orașul Libereț din Cehia, Valeriu Mircea l-a învins pe reprezentantul țării-gazdă, Leo Brichta.