Licitație repetată pentru extinderea stației electrice Vulcănești

Autoritățile planifică să finalizeze până în anul 2025 construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești-Chișinău.

Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), structura care se ocupă de aplicarea proiectelor energetice în R. Moldova, caută din nou ofertanți capabili să extindă stația electrică Vulcănești.

UCIPE planifică să extindă stația electrică Vulcănești 400kV prin construcția unei celule suplimentare de 400 de kV.

În acest sens a fost lansată o nouă licitație internațională, după ce la cea inițială nu a fost depusă nicio ofertă corespunzătoare cerințelor, a anunțat, luni, UCIPE.

Celula respectivă reprezintă un „complex de echipamente și conexiuni prin care linia electrică se va racorda la instalațiile existente”, a spus Europei Libere specialista pe comunicare și informare publică a UCIPE, Elena Junghina.

Proiectul face parte din construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești-Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României (ocolind regiunea transnistreană).
Linia urmează să fie gata până în anul 2025.

Valoarea totală a proiectului este de 61 milioane de euro, acesta fiind finanțat de Banca Mondială prin intermediul Asociației Internaționale de Dezvoltare, o structură înființată pentru a ajuta țările sărace ale lumii.

Proiectul a fost aprobat în 2019, însă lucrările propriu-zise au demarat abia în martie 2024.

Într-o discuție cu Europa Liberă în luna martie curent, directorul UCIPE, Ruslan Surugiu, recunoștea că existau întârzieri în etapele premergătoare ale proiectului. „Noi acum încercăm să compensăm acele întârzieri și este foarte dificil”, a spus Surugiu.

Președinta Maia Sandu declara, la lansarea lucrărilor, în martie, că linia electrică Vulcănești-Chișinău este „unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace” și „un punct de cotitură” pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova.

Potrivit autorităților, linia Vulcănești-Chișinău va putea asigura 50% din consumul de energie electrică al R. Moldova. În prezent, Chișinăul cumpără curent de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, care folosește ca materie primă gazul livrat de gigantul rus Gazprom.

📰 Europa Liberă este și pe Google News