Lidera PAS, Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale

Președinta aleasă , Maia Sandu lidera PAS, Chișinău, 15 noiembrie 2020.

Maia Sandu a câştigăt alegerile prezidenţiale din R. Moldova, potrivit rezultatelor oficiale preliminare, cu 57,4% din voturi față de 42,5% pentru președintele în exercițiu, Igor Dodon.

Prezenţa la urne în cel de-al doilea tur de scrutin a fost de 52.72 %, cu 10% mai mare decât la primul tur, din 1 noiembrie.

Din nou, potrivit datelor CEC, au votat numai 8,4% din tinerii între 18 și 25 de ani, cea mai scăzut participare între toate categoriile de vârstă. A fost însă aproape dublă în diaspora, unde tinerii din aceasta categorie au reprezentat 14,1% din alegători.

Datele CEC arată o mobilizare masivă la vot a cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, care a atins cel mai înalt nivel de la declararea independenței, peste 259 de mii din totalul de 1 milion, 640 de mii de votanți. Fiecare al șaselea vot a fost dat în diaspora.

Ca în primul tur, Maia Sandu a câștigat detașat votul diasporei, cu 92,8%, față de numai 7,1% pentru președintele în exercițiu Igor Dodon.

Peste 50% au fost votanți între 26 și 40 de ani, arată datele CEC, urmați de cei între 41 și 55 de ani cu o participare de 25,5%.

Mobilizarea cea mai mare a fost a diasporei din țările Uniunii Europene și Marea Britanie, la unele secții au fost epuizat buletinele, potrivit CEC. În turul întâi au votat 149.840 de cetățeni ai Republicii Moldova care se află peste hotare.

S-a dublat aproape numărul votanților din regiunea transnistreană, la aproape 32 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. În primul tur au votat 14.709 locuitori din regiunea transnistreană.
După procesarea a 100% din procesele verbale, 85,80% din alegătorii din regiunea transnistreană și-au dat votul pentru Igor Dodon, iar 14,20% - pentru Maia Sandu.

În turul doi, la fel ca în primul, au avut loc altercații la unele secții de vot, în special localitatea Varnița, unde au votat cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc în regiunea transnistreană.

Și în Autonomia Găgăuză, participarea la vot a fost mai mare decât la primul tur, unde 94,5% au votat pentru președintele în exercițiu Igor Dodon, față de 5,4% pentru președinta aleasă, Maia Sandu.

Maia Sandu a câștigat însă votul la Orhei, oraș controlat de Partidul Șor, cu 70% din voturi față de 30% pentru Igor Dodon și la Chișinău, unde a obținut circa 60% din voturi, față de 40% pentru președintele în exercițiu.

Turul doi de scrutin pentru funcția de președinte s-a desfășurat „fără incidente majore și în condițiile unei transparențe totale”, a declarat vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, la o oră după încheierea procesului electoral în R.Moldova.

Luni dimineață are loc și conferința de presă a observatorilor OSCE, cea mai mare misiune de observatori străini de la alegerile prezidențiale.