Liderii din Asia Centrală se angajează să continue cooperarea. Influența Rusiei se diminuează

Președinții Kârgâzstanului, Kazahstanului și Uzbekistanului la Cholpon-Ata 20 iulie 2022

Liderii a cinci națiuni din Asia Centrală au încheiat un summit desfășurat în orașul Cholpon-Ata, stațiune turistică din Kârgâzstan, cu promisiunea de a spori cooperarea pentru a consolida regiunea, în condițiile în care Rusia - principalul partener strategic și comercial al regiunii - este slăbită de războiul din Ucraina.

Reuniunea s-a încheiat la 21 iulie cu semnarea „Acordului privind prietenia, vecinătatea și cooperarea pentru dezvoltarea Asiei Centrale în secolul XXI” de către liderii din Kârgâzstan, Uzbekistan și Kazahstan. Liderii din Tadjikistan și Turkmenistan nu au semnat documentul, invocând proceduri interne.

Summitul a fost prima reuniune a șefilor de stat din regiune de când Rusia - care nu a participat la reuniune - și-a lansat invazia în Ucraina în urmă cu cinci luni. În ciuda influenței tot mai reduse a Moscovei în regiune, niciunul dintre cei cinci președinți prezenți nu a adus în discuție războiul din Ucraina.

Reuniunea a avut loc la doar câteva săptămâni după ce zeci de persoane au fost ucise în Tadjikistan și Uzbekistan după ce forțele de securitate au reprimat brutal protestele antiguvernamentale din regiunile autonome respective, Gorno-Badakhshan și Karakalpakstan.

### Vezi și... ### Kazahstanul caută noi rute pentru exportul petrolului, după ce Rusia a suspendat un oleoduct-cheie