Cei doi lideri vor avea întâlniri separate cu șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, înainte de o sesiune în trei și de o conferință de presă așteptată mai târziu în cursul zilei.
### Vezi și... ### Mii de oameni au protestat la Belgrad împotriva planului de normalizare cu KosovoTrimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, participă la reuniune în calitate de observator.
„Sunt optimist”, a declarat Kurti înaintea reuniunilor, care au loc în orașul lacustru Ohrid din Macedonia de Nord. „Am venit aici având gânduri bune și bunăvoință și cu încrederea că ceea ce s-a convenit înainte... va continua aici prin discuțiile pentru planul de implementare și, în acest fel, să avem un acord final privind normalizarea."
„Este momentul ca liderii din Kosovo, Serbia și din întreaga regiune a Balcanilor de Vest să dea dovadă de curaj și să demonstreze responsabilitate comună pentru succesul procesului de aderare a regiunii la UE”, a declarat și Josep Borrell.
El a precizat că discuțiile se vor axa pe modul de aplicare a planului UE care prevede ca cele două țări să mențină relații de bună vecinătate și să își recunoască reciproc documentele oficiale și simbolurile naționale. Dacă va fi pus în aplicare, acest plan ar împiedica Belgradul să blocheze încercările Kosovo de a încerca să devină membru al Organizației Națiunilor Unite și al altor organizații internaționale.
Deși a acceptat, în mod provizoriu, planul UE convenit luna trecută, Aleksandar Vučić a părut să dea înapoi față de adoptarea unor prevederi, în urma presiunilor exercitate de grupurile de extremă dreapta care consideră că Kosovo este leagănul statului sârb și al religiei ortodoxe.
Vučić a declarat pe 16 martie că „nu va semna nimic” la reuniunea de la Ohrid după ce afirmase mai înainte că nu va recunoaște niciodată Kosovo și nici nu va permite aderarea acestuia la ONU.
Pe de altă parte, Kurti a spus că punerea în aplicare a ceea ce s-a convenit deja ar trebui să fie punctul central al discuțiilor de la Ohrid.
„Sunt optimist, dar nu depinde de mine dacă acest lucru va reuși sau nu”, a declarat Kurti. „M-am oferit să semnez propunerea europeană (la ultima întâlnire de la Bruxelles), dar cealaltă parte nu a fost pregătită și a refuzat.”
Mii de susținători sârbi de extremă dreapta, scandând „Trădare, trădare”, au mărșăluit în centrul Belgradului în seara zilei de 17 martie, cerând ca Vucic să respingă ultimul plan al UE. Ei au purtat un banner mare pe care scria „Nu capitulării!” și au cerut demisia președintelui sârb, dacă acesta semnează planul.
Kosovo este o fostă provincie sârbă cu populație majoritar albaneză. Kosovo și-a declarat independența în 2008, dar Serbia continuă să o revendice ca teritoriu.