Liderii europeni se îndreaptă spre Paris: Rusia nu trebuie recompensată prin negocieri de pace

Liderii multor țări europene au fost la Paris săptămâna trecută, la un summit AI. Acum, unii revin acolo, pentru o reuniune de urgență pe tema Ucrainei.

Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Albares, a declarat că liderii europeni vor discuta luni, la Paris, cum să prevină ca eventualele negocieri de pace privind Ucraina să sfârșească prin a recompensa agresiunea rusă.

„Un război de agresiune nu poate fi recompensat, nu putem încuraja pe alții să lanseze războaie de agresiune”, a declarat el într-un interviu acordat postului de radio spaniol Onda Cero.

„Eu sunt convins, în aceste moment, că Putin va continua să atace și să bombardeze Ucraina. Așa că nu văd pacea la orizont în acest moment”, a adăugat el, citat de Reuters.

Albares a vorbit înaintea unui summit de urgență al liderilor europeni, inclusiv premierul britanic Keir Starmer, găzduit de președintele francez Emmanuel Macron pe tema războiului din Ucraina. Summitul a fost convocat după ce oficialii americani au sugerat că Europa nu va avea nici un rol în nici o discuție privind încheierea conflictului.

Președintele american Donald Trump a uimit aliații europeni din NATO și Ucraina săptămâna trecută când a anunțat că a avut o convorbire cu președintele rus Vladimir Putin fără să se consulte cu aceștia și că va începe un proces de pace.

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a sosit luni în Arabia Saudită înainte de discuțiile așteptate cu oficialii ruși, care vizează încetarea războiului de aproape trei ani din Ucraina purtat de Moscova.

Marco Rubio sosind în capitala saudită Riyadh la 17 februarie.

Președintele francez Emmanuel Macron urma să găzduiască lideri din Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca, care vor reprezenta țările baltice și scandinave, alături de conducerea Uniunii Europene și de secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Reuters notează că zeci de summituri similare din trecut au arătat că cele 27 de state membre ale UE sunt ezitante, dezunite și se luptă să elaboreze un plan coerent pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Europenii ar putea trimite trupe

Înaintea summitului de urgență de la Paris, premierul laburist britanic Keir Starmer a devenit primul lider european care a declarat că țara sa este gata să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina.

Starmer, care este așteptat să călătorească la Washington pentru a se întâlni cu Trump săptămâna viitoare, a declarat duminică că Europa se confruntă cu un „moment unic într-o generație” pentru securitatea colectivă a continentului și că trebuie să colaboreze strâns cu Statele Unite.

El a declarat că Marea Britanie este pregătită să joace un rol principal în furnizarea de garanții de securitate pentru Ucraina, inclusiv să fie pregătită să pună „propriile noastre trupe pe teren, dacă este necesar”.

„Sfârșitul acestui război, atunci când va veni, nu poate deveni doar o pauză temporară înainte ca Putin să atace din nou”, a scris el în ziarul Daily Telegraph.

La rândul ei, Suedia a declarat luni că nu exclude trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina, dacă va fi necesar, după ce prim-ministrul britanic Keir Starmer a declarat că este pregătit să trimită trupe.

„În primul rând, trebuie să negociem acum o pace echitabilă și durabilă, care respectă dreptul internațional, care respectă Ucraina și care garantează mai presus de toate că Rusia nu se poate retrage, regrupa și ataca Ucraina sau o altă țară în câțiva ani”, a declarat ministrul suedez de externe, Maria Malmer Stenergard, la postul public de radio Sveriges Radio.

„Atunci când vom avea o astfel de pace, aceasta va trebui menținută, iar pentru aceasta guvernul nostru nu exclude nimic”, a spus ea.

Între timp, tot înaintea summitului de urgență de la Paris, un oficial al președinției franceze a declarat că accelerarea diplomației înseamnă că Europa trebuie să „facă mai mult și mai bine”.

„Credem că, ca urmare a accelerării problemei ucrainene și, de asemenea, ca urmare a ceea ce spun liderii americani, este nevoie ca europenii să facă mai mult, mai bine și într-un mod coerent pentru securitatea noastră colectivă”, a declarat oficialul reporterilor, sub condiția anonimatului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te