Liderii NATO: Acțiunile agresive ale Rusiei constituie o amenințare la adresa securității euro-atlantice

Summitul NATO

Liderii statelor membre NATO au declarat că nu se va putea reveni la relații normale între alianța militară occidentală și Rusia până când Moscova nu va respecta dreptul internațional. „Până când Rusia nu va dovedi că respectă dreptul internațional și obligațiile și responsabilitățile sale internaționale, nu poate exista o revenire la normalitate”, au spus liderii la 14 iunie, în comunicatul comun, după summitul de o zi de la Bruxelles.

„Acțiunile agresive ale Rusiei constituie o amenințare la adresa securității euro-atlantice”, au mai spus liderii, amintind „întărirea militară rusească în mai multe domenii, poziția mai asertivă, capacități militare noi și activități provocatoare, inclusiv în apropierea frontierelor NATO”, printre altele. „Strategia nucleară a Rusiei și modernizarea complexă, diversificarea și extinderea sistemelor de arme nucleare, inclusiv creșterea calitativă și cantitativă a armelor nucleare nestrategice rusești, susțin din ce în ce mai mult o poziție mai agresivă de intimidare strategică”.

Aliații au denunțat, de asemenea, „acțiunile hibride” ale Moscovei, „campaniile de dezinformare pe scară largă”, activitățile cibernetice „rău intenționate” și interferențele electorale îndreptate împotriva membrilor NATO. NATO „va continua să reacționeze la deteriorarea mediului de securitate prin îmbunătățirea poziției noastre de descurajare și apărare, inclusiv printr-o prezență avansată în partea de est a Alianței”, se mai spune în comunicatul care precizează că „NATO nu caută confruntarea și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”.