Liderii occidentali consideră nelegitime referendumurile din zonele controlate de Rusia în Ucraina

Militari ucraineni la intrarea în orașul Izium din regiunea Harkov, 17 septembrie 2022

Liderii occidentali au respins planurile autorităților din teritoriile ucrainene ocupate de Moscova de a organiza în zilele următoare referendumuri privind alipirea teritoriilor la Rusia.

Consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că Washingtonul a respins „fără echivoc” organizarea și legitimitatea acestor referendumuri, în vreme ce cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron s-au folosit de cuvântul „impostură” pentru a descrie referendumurile pe care separatiștii pro-Moscova au spus că le vor organiza începând cu 23 septembrie în patru teritorii ocupate de Rusia.

Rezultatele nu vor avea „nicio valoare juridică”, a declarat Macron la 20 septembrie, înainte de a se adresa Adunării Generale a ONU de la New York. Scholz le-a spus reporterilor că este clar că referendumurile nu pot fi acceptate și nu sunt acoperite de dreptul internațional.

Canada și Uniunea Europeană au condamnat, de asemenea, referendumurile planificate. Agențiile de știri rusești transmiteau în dimineața zilei de 20 septembrie, că așa-numitul consiliu public din regiunea ucraineană Herson, din care mari părți se află sub controlul militar al Moscovei din martie, a îndemnat autoritățile impuse de Rusia să organizeze „imediat” un vot privind aderarea regiunii la Federația Rusă. Moscova a avansat cu planurile de a organiza referendumuri privind aderarea la Rusia și în alte regiuni ocupate, inclusiv Luhansk, Donețk și Zaporojie.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia trebuie să redea Ucrainei toate teritoriile ocupate (Erdogan)