Liderii partidelor pro-europene, convocați de Maia Sandu. Ar fi discutat despre viitoarele alegeri locale 

Președinta Maia Sandu și reprezentanții mai multor partide politice, în discuții la președinție, 28 iunie 2023.

Liderii partidelor pro-europene extraparlamentare au fost invitați, pe 28 iunie, la o ședință la Președinție, a doua de acest fel din ultimele două luni. Ei spun că au discutat cu președinta Maia Sandu despre viitoarele alegeri locale și despre coagularea acestor forțe în jurul obiectivului de integrare europeană.

După întrevedere, președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, le-a spus jurnaliștilor că șefa statului a vrut să afle poziția lor „cu privire la vectorul de integrare europeană în contextul alegerilor locale”.

Ștefan Gligor, Partidul Schimbări

„Am explicat că Partidul Șor, după ce a fost scos în afara legii, s-a regrupat și s-a activizat. Mai multe grupări criminale dispun de finanțe foarte mari, de multe milioane de dolari. În condițiile în care partidele integre sunt puse într-o competiție inegală cu crima organizată, extrem de bine finanțată, noi riscăm să pierdem rămășițele democrației și orice speranță de integrare europeană”, a povestit Gligor.

Potrivit lui, președinta a spus că urmează să fie înăsprite sancțiunile pentru tentativele de corupere a alegătorilor la viitorul scrutin. „În ceea ce privește curmarea finanțării ilegale, nu am înțeles care vor fi soluțiile”, a adăugat Gligor.

Reprezentanții acelorași partide au fost invitați, în luna mai, la Președinție, înainte de Adunarea națională „Moldova Europeană”, organizată la inițiativa Maiei Sandu. Ei spun că au cerut atunci ca dialogul în acest format să continue.

Vasile Costiuc, partidul „Democrația Acasă”

„Vrem să ajungem, în acest format de discuții, la un Pact Snagov, partidele pro-europene să semneze un act de neagresiune și de parcurs european. Chiar dacă suntem concurenți, tragem toți acest car, R. Moldova, spre Uniunea Europeană, spre dezvoltare și civilizație”, a declarat președintele Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc.

„Partidul de la guvernare înțelege că trebuie să facă un front comun cu partidele pro-europene. Acesta trebuie să fie un efort comun al tuturor forțelor politice din R. Moldova”, a spus și președintele Partidului Verde Ecologist, Anatol Prohnițchi.

Costiuc s-a plâns că partidele extraparlamentare au o „comunicare viciată” cu Guvernul și cu Parlamentul: „Ca să rezolvăm problema unui cetățean sau grup social, trebuie să venim la doamna președintă, dar ea are cu totul alte atribuții. (...) Am discutat dacă la masa de dialog pot veni și partidele care optează pentru integrarea în Siberia, eu am fost împotrivă”.

În ajun, într-o emisiune TV, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a spus că Partidul Socialiștilor a primit, luni, de la Maia Sandu o invitație la consultări cu formațiunile de opoziție, doar că, peste câteva ore, întrevederea ar fi fost anulată de Președinție.

Într-un comunicat de presă scurt, emis mai târziu, Președinția a anunțat că „în cadrul discuțiilor, participanții au vorbit despre riscurile externe la adresa democrației din țara noastră și despre eforturile comune pe care le pot face partidele pro-europene pentru asigurarea ireversibilității cursului european”.

### Vezi și... ### Moldova a găzduit un mare summit, beneficiile ar trebui să apară mai târziu