Liderii Poloniei și Lituaniei spun că Ucraina merită statutul de candidat la UE

Președinții Volodimir Zelenski (centru), Andrzej Duda (stânga) și Gitanas Nauseda (dreapta), Kiev, 23 februarie 2022

Ucraina merită statutul de candidat la Uniunea Europeană, au spus președinții Poloniei și Lituaniei, într-o declarație comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri, pe 23 februarie, la Kiev.

Declarația - semnată în capitala ucraineană de Zelenski, președintele polonez Andrzej Duda și președintele lituanian Gitanas Nauseda - subliniază că, având în vedere progresele înregistrate de Ucraina în ceea ce privește punerea în aplicare a Acordului de asociere și a reformelor interne, precum și „provocările actuale în materie de securitate”, Ucraina merită statutul de candidat la UE.

În declarație se precizează că Lituania și Polonia „vor sprijini Ucraina în atingerea acestui obiectiv”. Declarația comună face apel la comunitatea internațională pentru „introducerea rapidă” a unor sancțiuni „robuste” împotriva Rusiei, inclusiv măsuri care vizează gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania.

În cadrul unei conferințe de presă comune, după semnare, Zelenski a spus că decizia Germaniei de a suspenda certificarea conductei Nord Stream 2 ar trebui să devină „definitivă și irevocabilă”.