Liderii sârbi și kosovari, reticenți să discute pe tema crizei polițiștilor reținuți în Serbia

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić (stânga), și prim-ministrul kosovar Albin Kurti (al doilea din dreapta), la Bruxelles pentru discuții mediate de Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell (centru dreapta), 2 mai.

Niciuna dintre părțile implicate în conflictul tensionat dintre Serbia și Kosovo nu a părut dornică să se întâlnească față în față la o reuniune de urgență convocată de Bruxelles.

Presiunea internațională se intensifică asupra celor două țări vecine din Balcani pentru a rezolva actuala criză legată de trei ofițeri de poliție kosovari reținuți de autoritățile sârbe.

Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat la 18 iunie că „din punct de vedere tehnic voi apărea la reuniune”, dar a adăugat că nu se va întâlni direct cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti. Kurti nu și-a confirmat încă participarea.

### Vezi și... ### Procurorii sârbi au început anchetarea polițiștilor kosovari reținuți

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a anunțat la 15 iunie planul de a iniția o reuniune de urgență săptămâna aceasta. El a făcut acest anunț la o zi după ce trei polițiști kosovari au dispărut în timpul unei patrule menite să prevină contrabanda.

Ministrul kosovar de interne Xhelal Svecla a acuzat Serbia că „a intrat pe teritoriul Kosovo și i-a răpit” pe cei trei polițiști. Belgradul a declarat că ofițerii au fost arestați „adânc, în interiorul” teritoriului sârb.

KFOR, misiunea de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo, a precizat într-o declarație că nu este clar unde se aflau polițiștii în momentul arestării lor.

Pe 17 iunie, Statele Unite l-au îndemnat pe Vučić să ordone eliberarea imediată și necondiționată a ofițerilor de poliție kosovari arestați pe baza a ceea ce Washingtonul a numit „acuzații false”. „Arestarea lor și detenția în curs de desfășurare pe baza unor acuzații false a exacerbat o situație deja tensionată" a adăugat Departamentul de Stat al SUA.

Vučić și-a justificat reticența spunându-le reporterilor la Belgrad, pe 18 iunie: „Consider că este inutil să vorbesc cu o persoană care nu este pregătită să vorbească".

Belgradul nu recunoaște independența fostei sale provincii, iar tensiunile au crescut din nou de când Borrell și un alt emisar al UE au afirmat că au făcut un progres prin intermediul unui acord verbal în timpul discuțiilor mediate în martie.

### Vezi și... ### Pe agendă | Doi militari moldoveni, răniți în confruntările cu protestatari din nordul Kosovo

La sfârșitul lunii trecute, ciocnirile violente dintre forțele de menținere a păcii KFOR și sârbii care protestau în nordul Kosovo au provocat zeci de răniți, după ce autoritățile de la Pristina au ignorat apelurile Occidentului de a evita escaladarea și au încercat să instaleze cu forța primari de etnie albaneză, după alegerile din nordul majoritar sârbesc.

Oficialii americani și europeni au încurajat punerea în aplicare a unui plan în trei puncte, prezentat de UE, care vizează normalizarea relațiilor care au ținut Kosovo departe de instituțiile internaționale și au alimentat resentimentele etnice, zeci de ani după conflictele sângeroase marcate de epurări etnice.

Pe 16 iunie, trimisul SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a declarat că scenariul probabil este că cei trei polițiști au fost răpiți din interiorul Kosovo sau că „au trecut granița din greșeală”.

Biroul procurorului din orașul Kraljevo, din sud-vestul Serbiei, a ordonat la 16 iunie o anchetă asupra celor trei bărbați din Kosovo și a declarat că aceștia sunt cercetați sub acuzația de producere, deținere, port și trafic neautorizat de arme și substanțe explozive.

Zeci de răniți în confruntările dintr-un oraș cu majoritate sârbă din Kosovo