Liderii slovaci condamnă uciderea a doi bărbați într-un bar gay din Bratislava

Oameni pun flori la locul atentatului care a avut la localul Tepláreň, frecventat mai ales de bărbați gay, Bratislava, 13 octombrie 2022.

Conducerea Slovaciei a condamnat uciderea a două persoane miercuri seară într-un bar gay din capitala Bratislava, avertizând împotriva urii față de minoritățile de orice fel, inclusiv sexuale.

Atentatorul, un tânăr de 19 ani, a tras cel puțin 10 focuri de armă în localul Tepláreň, frecventat mai ales de bărbați gay. Au fost uciși pe loc doi doi tineri, care discutau și beau limonadă, iar o tânără a fost rănită, fiind dusă la spital.

Potrivit presei slovace, unul din cei uciși era un student care lucra seara la bar, iar celălalt a fost prietenul lui, care lucra la un magazin.

Joi dimineață, poliția a anunțat că agresorul a fost găsit mort, după ce cel mai probabil s-a sinucis, și că înainte de a deschide focul în bar, postase pe rețele un manifest de 60 de pagini împotriva persoanelor LGBT+, a evreilor și altor minorități.

În textul între timp eliminat, tânărul vorbea despre „degradarea” lumii occidentale prin acceptarea de imigranți negri, homosexuali, persoane transgender și alte tipuri de „devianți”.

O televiziune slovacă a relatat că tânărul era dotat cu o armă cu laser, așa că a tras „la sigur”. Poliția lucrează cu ipoteza că arma aparținea tatălui atacatorului, un membru proeminent al partidului de extremă-dreaptă Vlast (Patria).

Joi după-masă, premierul slovac Eduard Heger a ținut un discurs de condamnare a urii și violenței, spunând că slovacii trebuie să învețe ce înseamnă respectul. Heger a atras atenția asupra rolului în propagarea urii jucat de rețelele sociale și de politicieni.

Președinta Zuzana Caputova a spus la rândul ei că nu înțelege cum poate fi tolerată violența verbală de pe rețele și din discursurile extremiștilor, violență care pregătește și prevestește asemenea crime.

Inițiativa Inakosť, cea mai importantă organizație LGBT+ din Slovacia, a spus că atacul nu are precedent în istoria țării.

În onoarea studentului ucis, facultatea la care era înscris a arborat joi steagul curcubeu al minorităților sexuale.

Ziarul Dennik N a scris că atacatorul s-a fotografiat la barul gay Tepláreň încă din august, postând fotografia pe rețele. În utlima postare, a scris că pregătea atacul din 2019 și că în cazul că supraviețuiește după primul atentat, vor urma și alte „ținte”.

Atacul a fost condamnat de premierul Cehiei vecine, Petr Fiala.

Inițiativa Inakosť a anunțat că va ține vineri un protest-comemorare la Bratislava.

Slovacia predominant catolică este una din țările cele mai puțin prietenoase cu persoanele LGBT+ din Uniunea Europeană, fiind și una din puținele țări membre care nu acordă nici un fel de drepturi sau recunoaștere juridică cuplurilor de același sex. Celelalte sunt: Bulgaria, Lituania, Letonia, Polonia și România.