Liderii UE adoptă planuri de apărare noi și-i promit, cu o excepție, sprijin lui Zelenski

Volodimir Zelenski, la summit-ul special al UE consacrat apărării, Bruxelles, 6 martie 2025

Volodimir Zelenski, la summit-ul special al UE consacrat apărării, Bruxelles, 6 martie 2025

Liderii europeni au aprobat joi la Bruxelles creșterea cheltuielilor pentru apărare într-o cursă pe care „este capabilă și trebuie să o câștige” și au promis să sprijine mai departe Ucraina, după ce președintele american a transmis toate semnalele că Europa trebuie să se apere singură.

La summit-ul lor special ținut după o schimbare radicală de poziție a Statelor Unite, care au suspendat ajutoarele militare pentru Ucraina, liderii au salutat pe 6 martie propunerea Comisiei Europene de a oferi țărilor UE o mai mare libertate fiscală și să le permită ia împrumuturi comune de până la 150 de miliarde de euro pentru a-și finanța armatele.

Într-o declarație comună, liderii tuturor celor 27 de țări membre au spus că guvernele lor vor analiza de urgență aceste propuneri.

„Europa trebuie să își asume această provocare, această cursă a înarmării și trebuie să o câștige", a declarat premierul polonez Donald Tusk, adăugând că Europa, în ansamblu, este capabilă să învingă Rusia „în orice confruntare militară, financiară sau economică”. „Pur și simplu suntem mai puternici", a spus Tusk.

Premierul polonez, Donald Tusk, de vorbă cu Kaia Kallas, șefa politicii externe și de securitate europene (dreapta) și prim-ministra letonă, Evika Silina, la summitul european pentru apărare, de la Bruxelles, 6 martie 2025

Premierul polonez, Donald Tusk, de vorbă cu Kaia Kallas, șefa politicii externe și de securitate europene (dreapta) și prim-ministra letonă, Evika Silina, la summitul european pentru apărare, de la Bruxelles, 6 martie 2025

În sprijinul Ucrainei, dar fără Orban

Liderii UE și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, financiar și militar, însă declarația lor finală a fost adoptată fără participarea premierului ungar Viktor Orban, un aliat al lui Donald Trump, dar considerat și „omul lui Putin” în UE.

Într-un text atașat declarației finale, se spune că nu poate exista nicio negociere privind Ucraina fără participarea Kievului.

„Suntem aici pentru a apăra Ucraina”, i-a spus președintele Consiliului European, Antonio Costa, președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în timp ce l-a întâmpinat călduros la summit împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Liderul ucrainean a fost îmbrățișat de mulți lideri europeni într-o atmosferă total diferită de cea de la primirea sa recentă la Casa Albă, de către președintele Trump.

Zelenski a salutat planul european și și-a exprimat speranța că unele investiții vor putea fi folosite pentru întărirea industriei de apărare din țara sa, care produce arme mai ieftin decât orice țară din UE și mai aproape de câmpul de luptă, unde este nevoie de ele.

„Suntem recunoscători că nu suntem singuri și acestea nu sunt simple cuvinte” a spus președintele ucrainean.

Dar Ucraina are nevoie și de sprijin american, NATO spunând că UE nu poate înlocui așa de simplu armele și sprijinul informațional oferit până acum de Statele Unite.

„Trebuie să ne asigurăm, în mod calm și rațional, că sprijinul SUA va continua în lunile și anii care vin, pentru că Ucraina depinde de acest ajutor”, a declarat la summit cancelarul social democrat al Germaniei, Olaf Scholz, care se află la final de mandat.

Creștin-democratul Friedrich Merz, care îi va urma cel mai probabil în funcție după recenta sa victorie electorală a discutat cu Costa căi pentru fortificarea apărării europene într-un termen restrâns. Merz a avansat deja planuri pentru a relaxa restricțiile din constituția germană contra împrumuturilor, așa încât Germania să-și poată finanța cheltuieli mai mare pentru înarmare.

În ciuda atmosferei de la summit, declarația finală nu a inclus, remarcă Reuters, un apel al apelul lui Zelenski către liderii UE de a sprijini un armistițiu parțial între forțele ruse și cele ucrainene în aer și pe mare. Președintele ucrainean a spus că o astfel de măsură poate fi un test care ar arăta cât de dispusă este Moscova să pună capăt invaziei din Ucraina.

Liderul creștin-democrat german, Friedrich Merz, a fost și el pe 6 martie la Bruxelles, chiar dacă nu este cancelar încă, întâlnindu-se cu Antonio Costa, președintele Consiliului European.

Umbrelă nucleară franceză?

Într-un semnal despre cât de gravă este situația după schimbarea de poziție a Statelor Unite, președintele Franței, Emmanuel Macron, a sugerat că țara sa este deschisă să discute despre o extindere asupra partenerilor din UE a protecției pe care o oferă arsenalul său nuclear.

Vorbind cu o seară înainte de summit, Macron a insistat că Rusia a devenit o amenințare pentru întreaga Europă, iritând Moscova. „Vreau să cred că Statele Unite vor rămâne alături de noi, dar trebuie să fim pregătiți pentru cazul în care acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Macron în discursul său televizat dinaintea summitului.

Într-o reacție, la summit, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, de exemplu a spus că o umbrelă nucleară a Franței ar reprezenta o descurajare foarte serioasă împotriva Rusiei. Polonia s-a declarat dispusă să analizeze propunerea, în timp ce Cehia a subliniat că este necesară mai departe implicării SUA în securitatea europeană.

Președintele Donald Trump a insistat în repetate rânduri că Europa trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru propria securitate și că SUA nu vor apăra un aliat NATO care nu cheltuie suficient pentru apărare.

Decizia lui Trump de a întoarce Statele Unite dinspre sprijinirea fermă a Ucrainei înspre o atitudine mai conciliantă față de Moscova a alarmat liderii europeni, care consideră Rusia cea mai mare amenințare la adresa securității continentului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te