Liderii UE caută soluții pentru accelerarea producerii de vaccinuri împotriva COVID-19

Liderii Uniunii Europene participă joi, 25 februarie, la un summit virtual pentru a discuta despre modalitățile de accelerare a producției și lansării vaccinurilor împotriva coronavirusului pe fondul apariției rapide a unor noi variante ale virusului.

Liderii vor analiza, de asemenea, modalități de a menține un echilibru între restricțiile pandemice și necesitatea de a ține frontierele deschise pentru bunuri și servicii pe piața unică a blocului comunitar de 27 de membri.

„Presiunea asupra tuturor este maximă acum”, a spus un oficial al UE înainte de videoconferință anunțată pentru ora 16, ora Chișinăului.

Deși ratele de infecție scad în aproximativ 20 dintre statele membre ale blocului, există îngrijorări legate de noi creșteri, deoarece varianta britanică a virusului amenință să devină tulpina dominantă în Europa.

La fel, se răspândesc rapid și variantele din Africa de Sud și Brazilia.

Comisia Europeană, precum și statele membre s-au confruntat cu critici pentru un program comun defectuos de achiziție a vaccinului și pentru modul de organizare a campaniilor de vaccinare.

Comisia Europeană a promis că blocajele de aprovizionare care au împiedicat lansarea programului de vaccinare se vor rezolva în curând, dar statele membre doresc asigurări că livrarea de vaccinuri va fi mai ușoară și că noi vaccinuri pot fi produse rapid pentru a face față noilor variante. Până acum doar 1,9 % din populația Uniunii Europene a fost vaccinată cu doua doze și 4,2% au primit o singură doză de vaccin.