Liderii UE discută la Bruxelles despre măsurile pentru contracararea crizei energetice

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles pe 20 octombrie, pentru a doua oară în două săptămâni, pentru a încerca să reducă prețurile la energie, în ciuda disensiunilor care persistă între cei 27 de membri ai blocului.

Se preconizează că discutarea modalităților de reducere a prețurilor la gaze va fi un subiect de dispută, după ce o propunere recentă a Comisiei Europene nu a reușit să prezinte detalii despre modul în care ar putea fi aplicat un plafon al prețului la gaze.

### Vezi și... ### UE: ce ar putea aduce o plafonare a prețului la gaze? Și cât va costa?

Un grup de 15 țări, printre care Franța și Polonia, este în favoarea unei anumite forme de plafonare, dar se confruntă cu o opoziție puternică din partea Germaniei și a Țărilor de Jos - cea mai mare economie și, deopotrivă, cel mai mare cumpărător de gaze din Europa și, respectiv, un important centru european de tranzacționare a gazelor.

Se așteaptă ca cei 27 să susțină un preț de referință alternativ pentru gazul natural lichefiat și o achiziție comună de gaze. De asemenea, se așteaptă ca liderii UE să discute despre modul în care vor fi finanțate prețul gazelor și pachetele de ajutor pentru a ușura situația gospodăriilor și a întreprinderilor, având în vedere costurile energetice care au crescut vertiginos.

Se așteaptă ca la summit să se discute despre sprijinul acordat Ucrainei pentru a o ajuta să facă față atacurilor rusești cu rachete și drone care au afectat grav infrastructura energetică a țării.

În luna mai, Comisia a propus să ofere Ucrainei nouă miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru ca administrația civilă a țării să continue să funcționeze.

### Vezi și... ### Comisar european: UE va ajuta Moldova, dacă Gazprom nu-i va mai livra gaze