Liderii UE discută relațiile cu China, ajutorul pentru Kiev și sancțiunile contra Iranului

În a doua zi a summitului UE de toamnă, liderii țărilor din Uniunea Europeană au discutat despre relațiile blocului pan-european cu China, acordarea de noi ajutoare Kievului și pedepsirea Iranului pentru livrarea dronelor folosite de armata rusă contra infrastructurilor civile și energetice din Ucraina.

În prima zi a summitului de la Bruxelles, cei 27 de lideri ai statelor membre în UE au discutat despre o abordare comună a acutei crize energetice care a lovit Uniunea după invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusiaîn luna februarie.

În timpul discuțiilor, Germania și-a reiterat opoziția față de plafonarea prețului la gazele naturale, iar singurul rezultat al acestei dezbateri a fost o promisiune a participanților de a examina toate opțiunile referitoare la plafonarea costurilor.

### Vezi și... ### Ucraina, energia, migrația… ce putem aștepta de la summitul UE?

Liderii europeni au pe 21 octombrie o „discuție strategică” legată de China, după ce Comisia Europeană a spus săptămâna asta că Uniunea Europeană ar trebui să vadă în Beijing mai degrabă ca pe un competitor, iar discuțiile de vineri au loc înaintea unui summit UE - ASEAN (grupul țărilor din Asia de Sud-Est), programat pe 14 decembrie.

Pe 20 octombrie, Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus sancțiuni limitate Iranului pentru trimiterea de dronelor pe care Rusia le folosește în războiul din Ucraina.

Unele din statele Uniunii Europene doresc sancțiuni mai ample contra regimului de la Teheran, care e criticat pe plan internațional pentru reprimarea sângeroasă a amplelor demonstrații de protest generate de moartea în arestul poliției a tinerei de 22 de ani Mahsa Amini care fusese reținută pentru că nu a purtat în mod corespunzător voalul islamic.

### Vezi și... ### Președinta Maia Sandu va fi invitată la Paris în noiembrie, la o nouă conferință de sprijin pentru Moldova