Liderii UE reafirmă importanța unei prese libere în lupta cu pandemia de coronavirus

Liderii Comisiei, Consiliului şi Parlamentului European au subliniat duminică importanţa jurnalismului în contextul pandemiei de COVID-19, mesaje transmise cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, marcată pe 3 mai.

Între altele, președinta Comisiei Europeie, Ursula von der Leyen a scris, într-un mesaj pe Twitter, că în faţa coronavirusului, a schimbărilor climatice şi „ a tuturor provocărilor noastre'' oamenii doresc să se bazeze pe „fapte şi adevăr''. „Libertatea de exprimare şi informaţia sunt baza democraţiei” a mai scris von der Leyen iar „Libertatea presei este libertatea noastră'', a adăugat şefa executivului comunitar.

Secretarul general al organizației Reporteri fără Frontiere (RSF), Christophe Deloire a atras pe de altă parte atenția că pandemia de coronavirus a devenit un „factor de amplificare” a problemelor cu care se confruntă mass-media.

Reporteri fără Frontiere evidenţiază constrângerile economice, criza de încredere faţă de mass-media suspectate că răspândesc aşa-numitele ''fake news'', dar şi „ostilitatea şi chiar ura faţă de ziarişti'' manifestată de unii politicieni sau situaţia din ţări cu regimuri autoritare care limitează libertatea presei.