Liderii UE renunță la ideea reluării summit-urilor cu Rusia

Summitul UE la Bruxelles, 24-25 iunie 2021

Liderii Uniunii Europene au renunțat la ideea de a relua summit-urile cu Rusia, la care s-a renunțat în 2014 după ce Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea. Într-o declarație dată publicității vineri dimineață, liderii europeni au spus că „vor explora formatele și condițiile în care va continua dialogul cu Rusia” fără a menționa întâlniri la nivel înalt sau planuri pentru un summit cu Putin.

### Vezi și... ### Un posibil summit cu Putin și legea anti-LGBTQ din Ungaria pe agenda reuniunii liderilor europeni

Franța și Germania au propus organizarea primului summit al UE cu Putin din ianuarie 2014, după ce președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu președintele rus la Geneva, pe 16 iunie. Dar după discuții târziu în noapte la summit-ul de la Bruxelles, cancelara germană Angela Merkel a declarat reporterilor că nu există un consens privind o reuniune la nivel înalt cu Rusia.

Printre liderii care s-au opus summit-ului s-a numărat președintele lituanian Gitanas Nauseda, care a spus că nu a existat nicio schimbare în tiparul comportamentului Rusiei și dacă UE începe să facă Moscovei avansuri înainte ca comportamentul Rusiei să se fi schimbat, „va trimite semnale incerte și dăunătoare”.

### Vezi și... ### UE a aprobat sancțiuni împotriva mai multor sectoare cheie ale economiei belaruse