Liderii UE vor discuta despre Ucraina, în timp ce forțele rusești își continuă ofensiva

Președintele Volodimir Zelenski (stânga) în regiunea Harkov, 29 mai 2022.

Liderii UE se întâlnesc la Bruxelles, la un summit extraordinar de două zile, pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei și răspunsul pe termen lung la invazia rusească.

Este de așteptat ca UE să-și reitereze angajamentul de a consolida eforturile de apărare ale Ucrainei și de a continua să ofere bani și arme Kievului. Se așteaptă, de asemenea, ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să facă presiuni asupra liderilor UE pentru o nouă rundă de sancțiuni economice împotriva Rusiei pentru a pune capăt războiului.

Între timp, forțele rusești și-au continuat ofensiva în estul Ucrainei, apropiindu-se de orașe strategice și bombardând Harkovul, după ce președintele Zelenski a vizitat acest oraș din nord-estul țării, duminică, 29 mai, în prima sa călătorie în afara Kievului de la începutul invaziei rusești din februarie.

Forțele rusești au sporit presiunea asupra orașelor Severodonețk și Lisiceansk din estul Ucrainei, după ce au afirmat că au cucerit orașul Liman din apropiere, dar oficialii ucraineni au spus că apărătorii rezistă în condiții disperate în aceste zone strategice.

Într-un discurs televizat pe 29 mai, președintele Zelenski a declarat că „aproximativ 90% din clădiri sunt avariate în Severodonețk”, adăugând că „mai mult de două treimi din locuințele din oraș au fost complet distruse”.

„Capturarea orașului Severodonețk este o sarcină fundamentală pentru ocupanți, a mai spus liderul de la Kiev. Facem tot ce ne stă în putință pentru a opri această ofensivă”.

În comentarii pentru televiziunea franceză TF1, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pe 29 mai că ceea ce el a numit „eliberarea” regiunii ucrainene Donbas este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova.