Liderii unor partide populiste de dreapta europene s-au întâlnit în Varșovia

Prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, (dreapta) și Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului de guvernământ Lege și Justiție din Polonia

Liderii unor partide populiste de dreapta europene s-au adunat în capitala Poloniei pe 4 decembrie, ca parte a unui efort de consolidare a puterii lor în cadrul Uniunii Europene și de a produce schimbări politice în blocul comunitar.

### Vezi și... ### Aviz al Curţii de Justiţie a UE: recursurile Poloniei și Ungariei împotriva condiționării fondurilor europene ar trebui respinse

Întâlnirea s-a încheiat fără progrese concrete în ceea ce privește obiectivul declarat de a crea o alianță oficială în cadrul Parlamentului European. În schimb, părțile au convenit să se întâlnească la fiecare două luni în Parlamentul European și să aibă o noua reuniune în Spania peste doua luni pentru a-și continua eforturile. Șeful partidului de guvernământ Lege și Justiție din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a găzduit întâlnirea.

Printre participanți s-au numărat premierul de la Budapesta Viktor Orban, liderul partidului Vox spaniol Santiago Abascal și lidera de extremă dreapta franceză Marine Le Pen. Le Pen a numit întilnirea un „pas cheie înainte”, dar nu a existat vreo nouă alianță anunțată în declarația de încheiere a reuniunii. Polonia și Ungaria sunt în prezent implicate în dispute juridice și diplomatice cu instituțiile UE. Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a amenințat că va retrage finanțarea pentru cele doua țări din cauza nerespectarii drepturilor omului și problemelor legate de statul de drept sio domnia legii în cele doua țăro comunitare.

Reuniunea de la Varșovia a partidelor naționaliste și populiste de dreapta a fost organizată parțial pentru a demonstra sprijinul partidelor similare pentru pozițiile guvernelor polonez și maghiar exprimate în disputa lor cu Bruxelles-ul.