Igor Munteanu a declarat că va candida pentru a arăta un „exemplu de candidat care să fie garanția omului simplu contra imposturii, contra inamicilor statului de drept și a profitorilor”.
Pe 9 august, CUB s-a desprins de Blocul „Împreună”, la numai câteva zile după ce Igor Munteanu a pierdut în competiția internă a blocului, format atunci din patru partide, pentru desemnarea unui candidat la scrutinul din 20 octombrie. Membrii blocului l-au ales drept candidat pe istoricul Octavian Țîcu, pe care Munteanu l-a acuzat de docilitate față de actuala guvernare.
În replică, celelalte componente ale blocului „Împreună” au spus că plecarea CUB ar fi o acțiune de „sabotaj”, în spatele căreia s-ar afla „influențele nocive ale oligarhilor fugari”, iar retragerea sprijinului pentru Octavian Țîcu ar fi determinată „de frustrări și ambiții personale” ale liderului CUB.
- Te-ar putea interesa și: Istoricul Octavian Țîcu este candidatul blocului „Împreună” la alegerile prezidențiale
După retragerea CUB, în blocul „Împreună”, format în aprilie 2024, au rămas trei partide: Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor (LOC).
Până în prezent, 17 persoane (inclusiv Igor Munteanu) și-au anunțat intenția de a participa la prezidențialele din toamnă. Este vorba despre președinta în funcție, Maia Sandu; fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi; liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi; liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu; fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase; liderul PLDM, Vlad Filat; fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, sprijinit de Partidul Socialiștilor; fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah; fosta jurnalistă, Natalia Morari; fostul premier, Vasile Tarlev; doctorul în drept, Alexandru Arseni; fosta procuroare anticorupție, Victoria Furtună; ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleșca; vicepreședintele ALDE, Ștefan Savițchi; istoricul Octavian Țîcu din partea blocului „Împreună”; și deputatul Vasile Bolea, candidatul blocului „Victoria-Pobeda” (care nu a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală).
Deocamdată, politicienii doar își exprimă dorința de a candida, iar înregistrarea oficială a candidaților la CEC va începe pe 21 august.
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea R. Moldova la UE vor avea loc în aceeași zi, pe 20 octombrie 2024.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te