Liderul CUB, Igor Munteanu, anunță că va candida la alegerile prezidențiale

Igor Munteanu și-a exprimat intenția de a deveni președinte, pe 12 august.

Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB) va susține la alegerile prezidențiale din 20 octombrie candidatura liderului său, Igor Munteanu. Anunțul a fost făcut la o scurtă conferință de presă, pe 12 august.

Igor Munteanu a declarat că va candida pentru a arăta un „exemplu de candidat care să fie garanția omului simplu contra imposturii, contra inamicilor statului de drept și a profitorilor”.

Pe 9 august, CUB s-a desprins de Blocul „Împreună”, la numai câteva zile după ce Igor Munteanu a pierdut în competiția internă a blocului, format atunci din patru partide, pentru desemnarea unui candidat la scrutinul din 20 octombrie. Membrii blocului l-au ales drept candidat pe istoricul Octavian Țîcu, pe care Munteanu l-a acuzat de docilitate față de actuala guvernare.

În replică, celelalte componente ale blocului „Împreună” au spus că plecarea CUB ar fi o acțiune de „sabotaj”, în spatele căreia s-ar afla „influențele nocive ale oligarhilor fugari”, iar retragerea sprijinului pentru Octavian Țîcu ar fi determinată „de frustrări și ambiții personale” ale liderului CUB.

După retragerea CUB, în blocul „Împreună”, format în aprilie 2024, au rămas trei partide: Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor (LOC).

Până în prezent, 17 persoane (inclusiv Igor Munteanu) și-au anunțat intenția de a participa la prezidențialele din toamnă. Este vorba despre președinta în funcție, Maia Sandu; fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi; liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi; liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu; fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase; liderul PLDM, Vlad Filat; fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, sprijinit de Partidul Socialiștilor; fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah; fosta jurnalistă, Natalia Morari; fostul premier, Vasile Tarlev; doctorul în drept, Alexandru Arseni; fosta procuroare anticorupție, Victoria Furtună; ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleșca; vicepreședintele ALDE, Ștefan Savițchi; istoricul Octavian Țîcu din partea blocului „Împreună”; și deputatul Vasile Bolea, candidatul blocului „Victoria-Pobeda” (care nu a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală).

Deocamdată, politicienii doar își exprimă dorința de a candida, iar înregistrarea oficială a candidaților la CEC va începe pe 21 august.

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea R. Moldova la UE vor avea loc în aceeași zi, pe 20 octombrie 2024.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te