Liderul de la Kremlin a purtat convorbiri telefonice separate cu Macron și Scholz

Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat discuții telefonice separate, marți, cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german, Olaf Scholz, despre propunerile de securitate ale Moscovei și războiul de aproape opt ani din Estul Ucrainei.

Germania și Franța fac parte din așa-numitul format de negocieri Normandia pentru aplanarea conflictului din estul Ucrainei, unde separatiștii pro-ruși sprijiniți de Kremlin luptă împotriva forțelor guvernamentale ucrainene.

Săptămâna trecută, Rusia a cerut Occidentului să oprească extinderea NATO spre Est și garanții că Ucraina nu va fi admisă în Alianța Nord-Atlantică.

NATO a criticat dur propunerile Rusiei, avertizând Moscova să nu se amestece în treburile statelor membre ale NATO, în caz contrar urmând să suporte sancțiuni economice „devastatoare”.

Anul acesta, Statele Unite au oferit Ucrainei asistență militară în valoare de peste 450 de milioane de dolari pentru a se apăra de agresiunea rusă. Oficiali americani au declarat că Statele Unite vor consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei, în cazul unui atac rusesc, și vor impune sancțiuni care vor afecta semnificativ economia și sistemul financiar al Rusiei.