Liderul de la Tiraspol speră să obțină la Moscova un nou lot de Sputnik V

Liderul separatist Vadim Krasnoselski, la parada militară de 9 mai, de la Tiraspol

Tiraspolul a anunțat că vrea să cumpere 50 de mii de seturi de vaccin chinezesc anticovid pentru locuitorii regiunii transnistrene. Totodată, șeful administrației separatiste a regiunii Vadim Krasnoselski a spus că merge marți, la Moscova, pentru a discuta livrarea a încă 10 mii de seturi de vaccin rusesc Sputnik V. Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, Krasnoselski a zis că ar fi vorba despre o nouă donație din partea Moscovei pentru „conaționalii care locuiesc în Transnistria”. El a adăugat că este posibil să se discute și despre procurarea unor loturi de vaccin rusesc.

Luni, Krasnoselski a dat indicații să fie găsiți bani pentru cumpărarea a 50 de mii de seturi de vaccin chinezesc, care constă din două componente. O doză ar costa, potrivit presei de la Tiraspol, 7 „unități convenționale” – de obicei în regiune „unități convenționale” însemnă dolari.

### Vezi și... ### Tiraspolul extinde carantina, chiar dacă pandemia încetinește

În regiunea transnistreană au fost vaccinate peste 12 mii de persoane, potrivit unor date făcute publice sâmbătă. Aproximativ un sfert s-a vaccinat cu serurile occidentale AstraZeneca și Pfizer, donate de România și platforma Covax, iar aproape trei sferturi au primit vaccinul rusesc Sputnik V, care până acum a fost administrat doar pensionarilor.

De luni, 17 mai, cu Sputnik se pot vaccina și medicii, iar celelalte categorii mai pot încă opta pentru AstraZeneca – vaccin din care în regiunea transnistreană au mai rămas doar 560 de doze. Responsabila de domeniul sănătății de la Tiraspol, Cristina Albul, a declarat postului oficial de televiziune din regiune că nu au existat reacții adverse majore la niciunul dintre vaccinurile administrate până acum.

„Reacții adverse majore nu au fost înregistrate după vaccinarea cu niciunul dintre vaccinuri. Da, sunt unele reacții minore, febră, dureri sau reacții locale, dar astfel de reacții apar și după alte vaccinuri, nu doar după cel împotriva coronarvirusului”, a spus Cristina Albul.

Regiunea transnistreană primește 10% din donațiile occidentale de vaccinuri oferite Republicii Moldova, proporțional numărului de populație. În cazul serului Sputnik V donat de Rusia, Transnistriei i-au revenit 31 de mii de seturi complete de vaccin, din cele 71 de mii care au ajuns în Republica Moldova.