Liderul din Luxemburg atacă Ungaria la PE pentru persecutarea LGBT+

În vârstă de 50 de ani, Bettel a devenit premierul Luxemburgului în decembrie 2013

Premierul gay din Luxemburg a folosit tribuna Parlamentului European pentru a apăra drepturile persoanelor LGBT+ din Uniunea Europeană, criticând Ungaria pentru măsurile de eliminare a acestui subiect din școli și mass media.

„Dacă cineva din această sală crede că devii homosexual uitându-te la televizor sau ascultând un cântec, apoi nu ați înțeles nimic”, a spus Xavier Bettel la sesiunea plenară a legislativului UE, de la Strasbourg. „Cel mai greu (lucru) pentru un homosexual este acceptarea de sine”.

În vârstă de 50 de ani, Bettel a devenit premierul micii sale țări vest-europene în decembrie 2013 și s-a căsătorit cu actualul său soț în urmă cu opt ani, amintește Associated Press (AP). El a vorbit mereu în public despre orientarea sa sexuală, criticând în special în ultimii doi ani Ungaria.

### Vezi și... ### Premierul Ungariei criticat dur de liderii europeni pentru legea anti-LGBTQ

În țara premierului Viktor Orban a fost impusă în 2021 o lege după model rusesc, care interzice referințele la homosexualitate și transgender, inclusiv în filme sau reclame destinate tinerilor sub 18 ani. Legea interzice de asemenea educația sexuală în școli.

Bettel a spus miercuri că guvernul lui Orban este în total dezacord cu vederile dominante în majoritatea țărilor UE și îndreaptă țara spre o atmosferă întâlnită mai ales în afara UE, în țări care pedepsesc homosexualitatea.

„Eu aș putea fi condamnat la închisoare pe viață. Și poate curând, într-o țară din UE, va trebui să vorbesc pe ascuns despre acest subiect, ca să nu fiu acuzat să pervertesc tânăra generație”, a mai spus Bettel.

AP relatează că la un summit al UE cu țări arabe din Egipt, din 2019, Bettel le-a spus liderilor arabi că el este căsătorit cu un bărbat și că în unele din țările lor ar putea fi probabil condamnat la moarte.

### Vezi și... ### 17 lideri europeni promit să lupte împotriva discriminării minorităților sexuale