Liderul și co-fondatorul grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, cunoscut ca având legături strânse cu președintele Vladimir Putin, a recunoscut pentru prima dată că deține Internet Research Agency - o așa-numită „fabrică de troli” din Sankt Petersburg, specializată în crearea de conturi false pe rețelele de socializare și în răspândirea dezinformării și propagandei.
În februarie 2018, Departamentul de Justiție a pus sub acuzare Internet Research Agency și alte două companii controlate de Prigojin - Concord Management și Concord Catering -, precum și pe Prigojin însuși și alte 15 persoane din Rusia pentru presupuse fraude „în scopul interferenței în procesele politice și electorale din SUA, inclusiv în alegerile prezidențiale din 2016".
Într-un răspuns scris la întrebările unui grup de jurnaliști occidentali, Prigojin a declarat pe 14 februarie că „eu am plănuit-o, eu am creat-o și eu o conduceam de mult timp", adăugând că agenția a fost creată „pentru a apăra spațiul informațional rusesc de propaganda vădit agresivă a sloganurilor anti-rusești occidentale”.
Prigojin a recunoscut, de asemenea, că a furnizat spații pentru o altă fabrică de troli, Cyberfront Z, care a fost creată imediat după ce Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei în februarie 2022.
Răspunzând la o întrebare despre faptul că ar fi proprietarul companiei Lobaye Invest, care exploatează mine de aur și diamante în Republica Centrafricană, Prigojin a declarat că firma a fost lichidată în urmă cu trei ani, dar a adăugat că aceasta a fost condusă de Dmitri Siti și a fost implicată în cercetări geologice în Africa, nu în minerit.
Prigojin a precizat că Siti, care este, în mod oficial, șeful centrului cultural Casa Rusiei din Republica Centrafricană, a petrecut o perioadă de timp în spital în decembrie după ce a primit prin poștă un colet-capcană care a explodat. Prigojin le-a cerut jurnaliștilor occidentali să ceară scuze lui Siti pentru „activitățile teroriste ale țărilor occidentale”.
### Vezi și... ### Evgheni Prigojin recunoaște că a intervenit în alegerile americane: „Și vom interveni!”Bucătarul lui Putin, căutat de FBI
Prigojin este cunoscut pentru condamnarea vocală a Occidentului în legătură cu sancțiunile impuse Rusiei pentru agresiunea la scară largă împotriva Ucrainei și pentru că a acuzat Statele Unite și Uniunea Europeană că sprijină ceea ce el a numit guvernul "neonazist" din Ucraina.
Statele Unite oferă 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea omului de afaceri rus apropiat de Kremlin Evgheni Prigojin pentru presupusul său amestec în alegerile prezidențiale din 2016. Pe numele lui Prigojin a fost emis un mandat de arestare în 2018.
FBI spunea că Prigojin e căutat pentru implicare „într-o conspirație de a frauda Statele Unite cu scopul de a interveni în procesul politic american, inclusiv în alegerile prezidențiale din 2016”.
Într-o declarație pentru Radio Europa Liberă, FBI a confirmat că a oferit o recompensă pentru Prigojin, dar a refuzat să explice de ce face asta acum. Omul de afaceri rus este unul din cei 13 ruși căutați pentru presupusul lor amestec în alegerile americane.
Prigojin s-a remarcat, nu odată, criticând vehement armata rusă, pe fondul eșecurilor Rusiei pe teren de la invazia din 24 februarie, pași înapoi care i-au făcut pe Vagner și mercenarii săi să joace un rol tot mai important pe câmpul de luptă și în propaganda pentru război.
### Vezi și... ### Adevărul din acuzațiile contra lui Hunter Biden și dacă Franța a votat cu Ucraina împotriva unei rezoluții ONU ce condamnă nazismul