Liderul Hamas din exil, Ismail Haniyeh, a fost asasinat la Teheran

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh (stânga), în timpul unei vizite în Qatar.

Liderul Hamas exilat, Ismail Haniye, a fost asasinat la Teheran, au anunțat miercuri dimineața reprezentanții Gărzii Revoluționare paramilitare a Iranului. Hamas a dat vina pe Israel pentru atac, transmite Associated Press.

Israelul a promis că îi va ucide pe Haniyeh și alți lideri ai Hamas, organizație considerată teroristă inclusiv în SUA și UE, în urma atacului din 7 octombrie asupra Israelului, atac soldat cu 1.200 de morți și 250 de ostatici.

Contactat de AP, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene nu a răspuns solicitării de comentariu. Israelul în general nu comentează când vine vorba de asasinatele comise de agenția lui de informații Mossad.

Hamas a spus că Haniyeh a fost ucis „într-un atac aerian sionist asupra reședinței sale din Teheran, după ce a participat la învestirea noului președinte al Iranului”, marți.

„Hamas declară marelui popor palestinian și poporului națiunilor arabe și islamice și tuturor oamenilor liberi din lume: fratele lider Ismail Haniyeh este un martir”, se mai arată în declarația grupării.

Haniyeh a părăsit Fâșia Gaza în 2019 și a trăit în exil în Qatar. Liderul Hamas din Gaza este Yehya Sinwar, cel care a condus atacul din 7 octombrie.

Haniyeh a fost la Teheran pentru a participa marți la ceremonia de depunere a jurământului președintelui iranian Masoud Pezeshkian. Iranul nu a oferit detalii despre cum a fost ucis Haniyeh, iar Garda a spus că desfășoară o investigație.

Analiștii de la televiziunea de stat iraniană au început imediat să dea vina pe Israel pentru atac.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Casei Albe. Aparentul asasinat vine într-un moment sensibil, deoarece administrația Biden încercă să convingă Hamas și Israelul să accepte cel puțin un acord temporar de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor.

Uciderea lui Haniyeh, motiv de escaladare a conflictului cu Israel

„Asasinarea fratelui Haniyeh de către ocupanții israelieni reprezintă o escaladare gravă care urmărește să încalce voința Hamas”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri.
El a spus că Hamas, gruparea islamistă palestiniană care a condus Gaza, va continua calea pe care o urmărea, adăugând: „Suntem încrezători în victorie”.

Cel mai înalt organism de securitate al Iranului este de așteptat să se întâlnească pentru a decide strategia țării ca reacție la moartea lui Haniyeh, un aliat apropiat al Teheranului, a declarat o sursă de rang înalt pentru Reuters.

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a condamnat uciderea lui Haniyeh.

Facțiunile palestiniene din Cisiordania ocupată au cerut o grevă generală și demonstrații în masă.

Haniyeh, care locuia în ultimii ani în Qatar, era considerat interfața diplomației internaționale a grupului palestinian.

Trei dintre fiii săi au fost uciși recent în Gaza într-un atac aerian israelian, în contextul războiul declanșat de atacul condus de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te