Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost condamnat în mai multe dosare

 Alexei Navalnîi

Activistul anticorupție și liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, vizat de mai multe proceduri judiciare, a fost condamnat sâmbătă, 20 februarie, de două ori. Prima condamnare - a fost confirmarea în apel a pedepsei sale cu închisoarea pentru că nu ar fi respectat statutul de condamnat la o pedeapsă cu suspendarea – fiind în Germania – la tratament medical după otrăvirea sa în Siberia, pedeapsa ce i-a fost ușor redusă, iar a doua a vizat plata unei amenzi penale pentru ceea ce procuratura a numit „defăimarea” unui veteran al celui de-al Doilea Război Mondial. Navalnîi a fost arestat pe 2 februarie, odată cu aterizarea sa în Rusia din Germania.

În al doilea proces, tribunalul a decis amendarea opozantului rus cu 850.000 de ruble. Procurorii au cerut o amendă cu 100.000 de ruble mai mult, spunînd că politicianul a jignit un veteran care apăruse într-un video promoțional comandat de Kremlin. Navalnîi a afirmat că oamenii care apăreau în acest video sunt „lachei corupți și trădători”.

În primul dosar o altă instanță din Moscova a menținut decizia de a transforma o pedeapsă cu suspendare în una cu închisoare reală într-un presupus caz de delapidare, dar i-a redus pedeapsa lui Navalnîi cu un an și jumătate. Alexei Navalnîi consideră ambele cazuri împotriva sa ca fiind motivate politic.