Liderul protestelor de la Erevan, parlamentarul de opoziție Nikol Pașinian, a fost reținut de poliție la scurt timp după eșecul întâlnirii sale cu premierul Serj Sarkisian. Cu toate acestea, protestele împotriva premierului au continuat, iar zeci de mii de oameni s-au adunat duminică seară în centrul capitalei armene pentru a cere demisia lui Sarkisian.
Potrivit corespondenților Europei Libere din capitala armeană, liderul opoziției Nikol Pașinian conducea o coloană de sute de protestatari spre locul unde urma să se desfășoare un miting când a fost reținut de polițiști și persoane îmbrăcate civil.
Un alt deputat de opoziție Sasun Mikelian a declarat imediat după aceea că „Oamenii trebuie să-l elibereze pe Pașinian”, dar a fost și el reținut de poliție.
Autoritățile susțin însă că Pașinian, Mikelian și încă un deputat al opoziției, Ararat Mirzoian, nu au fost arestați, ci doar „îndepărtați cu forța” de la un marș de protest neautorizat, care a fost ulterior dispersat.
Procuratura Generală a precizat că cei trei lideri ai opoziției sunt reținuți pentru 72 de ore. Toți trei sunt parlamentari și se bucură de imunitate.
Poliția a reținut, de asemenea, peste 230 de protestatari. Se pare că au avut loc și ciocniri între manifestanți și poliție, Ministerul sănătății a informat că șapte persoane au fost spitalizate. În cursul serii, poliția a continuat să rețină manifestanți, care se adunaseră în centrul Erevanului. Ministerul de interne a declarat că a decis să disperseze manifestațiile „neautorizate” și că poliția are dreptul de a „reține” protestatari și de a „interveni în forță”.
Duminică dimineață, premierul armean Serj Sarkisian a părăsit întâlnirea cu liderul protestelor Nikol Pașinian după mai puțin de cinci minute, acuzâd opoziția de „șantaj”.
Pașinian a dechis întrevederea, care avea loc într-un hotel din oraș, cu afirmația că a venit să discute „demisia” premierului.
În replică, Sarkisian a spus că „aici nu este vorba de un dialog, ci de șantaj”, iar înainte de a pleca i-a spus liderului opoziției că în Parlament reprezintă numai „șase sau șapte” la sută din electorat, așa că nu este în poziția de a vorbi în numele întregii țări.
Your browser doesn’t support HTML5
Protestele au izbucnit în 13 aprilie, după de Parlamentul l-a ales cu o majoritate de 76 de voturi la 17 pe fostul președinte Serj Sarkisian în funcția de premier. Sarkisian a condus Armenia din 2008, când țara avea un sistem prezidențial.
În 2015 s-a trecut prin referendum la un sistem parlamentar în 2015, iar funcția de președinte a devenit una reprezentativă.
Sarkisian, care nu mai putea candida la un nou mandat prezidențial după ce a fost președinte de două ori consecutiv, a preluat funcția de premier, invocând faptul că este liderul celui mai puternic partid parlamentar. (IG)